Van land naar bord: Blauwe bessen

Wat een lawaai! We zijn net de auto uit gestapt bij de ‘Greftenhoeve’ – een blauwe bessenkwekerij in Vriezenveen (Twente) – en worden toegezongen, of beter gezegd toegeschreeuwd, door een koor van bange vogels. Johanneke van de kwekerij vertelt ons dat deze angstkreten er samen met de vogelverschrikkers voor moeten zorgen dat de bessen niet worden opgegeten door hongerige vogeltjes. ‘Vorig jaar hebben we twee weken lang een spreeuwenplaag gehad, daar kreeg ik echt buikpijn van!’.

Ik ben op deze hete donderdagmiddag op bezoek bij de Greftenhoeve om te zien waar die heerlijke en super gezonde blauwe bessen vandaan komen. Voordat Johanneke ons de kwekerij laat zien, proberen we eerst een stuk blauwe bessentaart. Yes, daar worden we blij van!

Blauwe Bessen

Johanneke vertelt dat ze samen met haar man 21 jaar geleden is begonnen met de blauwe bessen. Ze hadden toen nog melkvee, maar besloten 11 jaar geleden om daar mee te stoppen en zich helemaal op de bessen te richten. ‘Van jongs af aan had ik al iets met fruit en jam, dat heb ik echt van mijn ouders meegekregen. Toen we iets zochten naast het vee kozen we voor blauwe bessen omdat we iets wilden dat nog niet iedereen had. Aardbeien, appels of kersen hoor je echt overal al. Ook zijn blauwe bessen super gezond en gemakkelijk te kweken want ze zijn erg sterk.’

De Greftenhoeve heeft tien hectare bessenstruiken, waarvan twee hectare voor de ‘huis-tuin- en keukenplukkers’ bestemd zijn. De bessen van de andere acht hectare gaan allemaal naar de veiling in Geldermalsen. Bijna alles wordt met de hand geplukt. ‘De eerste keus is altijd om met de hand te plukken, alleen als het echt niet anders kan wordt er machinaal geplukt. Machinaal geplukte bessen zijn van mindere kwaliteit en worden bijvoorbeeld niet aan winkels verkocht.’

Blauwe bessen plukken met de hand

Johanneke vertelt dat ze verschillende rassen blauwe bessen hebben, die allemaal op een ander moment rijp zijn. Op deze manier kunnen ze van half juni tot eind september bessen plukken. ‘Dit jaar is de natuur twee weken later dan normaal omdat we zo’n koud voorjaar hebben gehad, dan beginnen we dus ook twee weken later met plukken’. In de drukke periode zijn er wel 150 plukkers aan het werk, vooral middelbare scholieren uit de buurt die elkaar allemaal kennen en hier een prima bijbaantje hebben.

Hoewel er alleen in de zomer geplukt kan worden, moet er ook in de winter hard gewerkt worden. ‘Wil je in de zomer mooie bessen van goede kwaliteit hebben, dan heb je in de winter ook veel werk. Tien hectares bessenstruiken snoeien, da’s best een klus!’.

Bestuiving van bessen

De bestuiving van de bessen gebeurt door bijen. ‘Er komt dan een imker uit Westerhaar en die zet wel 40 bijenkasten neer’.

Bessen plukken

Yes, ik mag ook nog even plukken! Heel wat zweet, steekvliegen en brandnetels later is dit de heerlijke oogst:

Blauwe Bessen - De Oogst

Wat zijn ze heerlijk! Hoewel de besjes super lekker zijn om gewoon ‘voor zo’ te eten, heb ik er ook, al zeg ik het zelf, verdraaid goede monchoutaartjes van gemaakt.

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *