Vlaamse stoofpot met bruin bier en mosterd

Vlaamse stoofpot

De winter is bijna aangebroken en dus worden de zomerse gerechten vervangen door typische winterkost, zo ook dit stoofgerecht. Daarom volgen er de komende weken 3 stoofgerechten op WTFI. We trappen af met mijn recept voor een Vlaamse stoofpot.

Een stoofpot heeft iets geweldigs. Je begint met een paar basis ingrediënten die op zichzelf niet heel bijzonder zijn. Even later haal je de deksel van de pan om verrast te worden door een hemelse saus die met de dag lekkerder wordt… en je wordt er ook nog eens gelukkig van! De dierlijke proteïnen in vleesgerechten zorgen ervoor dat je makkelijker in staat bent om cortisol aan te maken. Cortisol is een hormoon dat ervoor zorgt dat je beter met stress kan omgaan, dus ik beschouw het daarom ook als comfort food.

Afgelopen zondag was ik aan de beurt en viel het gerecht dermate in de smaak dat we (drie personen) de vier persoons portie zonder enige moeite op kregen. Nomnomnom!

Hier volgt een recept voor een Vlaamse stoofpot, ook wel de Vlaamse stoverij genoemd. Bij een goede slager in de buurt kun je sucadelappen halen die in de saus heerlijk mals worden. Dit is niet te vergelijken met de gemiddelde supermarkt of runderlappen waarvan je dat droge draadjesvlees krijgt. Je hoeft voor dit gerecht ook echt geen pro te zijn, dus maak jezelf en je huisgenoten blij en ga de keuken in!

Vlaamse stoofpot recept

Voorbereiding: 10 minuten

Kooktijd: ongeveer 1 uur 15 minuten

Speciale benodigdheden: koekenpan, braadpan met deksel

Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig?

Vlaamse stoofpot

 • 600 gram sucadelappen (Doe jezelf een plezier en haal dit bij de slager)
 • 2 volle eetlepels bloem
 • Olijfolie
 • 2,5 uien
 • 3 knoflookteentjes
 • 2 takjes tijm
 • 2 laurierbladeren (vers of gedroogd)
 • 1 flesje zwaar en bruin bier
 • 1 bruine boterham (casino)
 • Grove mosterd
 • ½ tl zout
 • ½ tl versgemalen zwarte peper
 • ½ bouillionblokje

Stap 1

Snijd het vlees in gelijke grove stukken. Snijd het niet te klein want het slinkt nog. Strooi er een beetje zout en peper over, bestuif met bloem en zorg dat alle stukjes aan alle kanten goed bedekt zijn.

Vlaamse stoofpot

Stap 2

Snijd de uien in grove stukjes en bak ze aan in de braadpan met een eetlepel olijfolie, voor ongeveer 7 minuten, tot ze lichtbruin en zacht zijn geworden. De pan moet niet te heet worden want dan worden de uitjes bruin en knapperig. Voeg de knoflook toe en laat dit 1 minuut meebakken.

Vlaamse stoofpot

Stap 3

Braad het vlees in 2 eetlepels olijfolie op hoog vuur bruin in een koekenpan. Ongeveer 4 minuten per kant. Eenmaal bruin, voeg het vlees toe in de braadpan zodra de uien klaar zijn.
Tip – Veel van de smaak en aroma is aangebakken in de koekenpan. Verhit de koekenpan en blus met een beetje water af en voeg het vocht toe aan de braadpan.

Vlaamse stoofpot

Stap 4

Meng het vlees met de uien en vul aan met het bier. Voeg vervolgens het zout en versgemalen peper, het bouillionblokje en de verse kruiden toe en roer alles door elkaar. Breng het aan de kook. Leg de met mosterd dik besmeerde boterham met de besmeerde kant naar beneden op het vlees. Zodra het begint te koken, zet je de pan op het kleinste pitje en laat één uur op een laag vuur stoven met de deksel erop.

Vlaamse stoofpot

Vlaamse stoofpot

Vlaamse stoofpot

Vlaamse stoofpot

Na een uur pruttelen is het vlees mals en ziet het er ongeveer zo uit. Met supermarktvlees kan dit nog een half uur langer duren, omdat de kwaliteit (en smaak) van het vlees minder is.

Vlaamse stoofpot

Stap 5

Verwijder de verse kruiden uit de braadpan en gooi deze weg. Roer het vochtige brood door de saus zodat er geen grote stukken meer overblijven. Gebruik een roerlepel om alle aangebakken stukken van de bodem van de pan los te krijgen. De stoofpot is bijna klaar, dus proef de saus even en voeg waar nodig extra zout en versgemalen zwarte peper toe.

Stap 6

Serveer! Het was zondag dus had ik genoeg tijd om zelfgemaakte frietjes uit de oven te maken met een frisse groene salade.

Vlaamse stoofpot

Tip: Mocht je saus overhouden, niet wegdoen. Dit maakt namelijk een geweldige jus voor je stampotgerechten!

Deel dit artikel:
Pin It

23 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *