Waterkefir: wat is het en hoe maak je het?

Waterkefir, een gefermenteerde drank vol met nuttige bacteriën, is heel eenvoudig te bereiden en vaak beter verteerbaar dan andere probiotische tonics zoals kombucha. Het is vergelijkbaar in smaak met droge, licht koolzuurhoudende limonade maar minder zoet. Zelfs kleine kinderen vinden het vaak erg lekker. Op de Noordermarkt in Amsterdam vonden wij een verkoper van waterkefir cultuur. Hiermee maak je heel gemakkelijk een super gezond en erg lekker alternatief voor frisdrank. Wij zijn zelf nog volop aan het experimenteren, dus als je tips hebt of andere smaken hebt uitgeprobeerd, laat het ons weten!
noordermarkt, water kefir

Wat is waterkefir?

Waterkefir wordt, net zoals kombucha, eerst gefermenteerd door een SCOBY (symbiotische cultuur van bacteriën en gisten). Anders dan thee bij kombucha, wordt water als basis gebruikt. De gunstige bacteriën en gisten die aanwezig zijn in de korrels zetten de suiker om in een reeks van gunstige zuren en het voegen daarmee nuttige micro-organismen, extra B-vitaminen en voedingsenzymen toe.
waterkefir

waterkefir

De korrels zijn kleine, doorschijnende, geleiachtige structuren en bestaan uit diverse bacteriën. Sommige van deze bacteriën geven de korrels hun kenmerkende kristalachtige uitstraling. Wanneer je er goed voor zorgt en als je het regelmatig kweekt, produceren ze een probiotisch-rijke drank die je voor onbepaalde tijd kan herproduceren. Je kunt de korrels op zaterdag op de Noordermarkt kopen, maar ook laten thuis bezorgen.

Is waterkefir gezond?

Waterkefir ondersteunt, net als de meeste gefermenteerde levensmiddelen, de gezondheid van de darmen. De gunstige bacteriën in de korrels ‘eten’ de suikers in het suikerwater, en terwijl ze de suikers metaboliseren, produceren ze een verscheidenheid aan gunstige zuren, voedingsenzymen, B-vitamines en bacteriën. Dit proces van fermentatie vermindert ook het suikergehalte van de drank.

Zelf maken? Check hier het recept voor waterkefir met gember en hibiscus.
water kefir

Deel dit artikel:
Pin It

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *