Winterrecept: kikkererwtensoep met spinazie

Kikkererwtensoep

Deze kikkererwtensoep is erg lekker voor als je weer eens natgeregend bent op de fiets, als beloning na het hardlopen in de kou, als je goede voornemen is om minder vlees en/of meer groente te eten, voor als je geen gluten eet en als je zin hebt in warmte. Je hoort het al, dit recept is winters, gezond, kruidig en weer eens wat anders dan de traditionele Hollandse erwtensoep.

Het recept

  • Voorbereiding: 10 min.
  • Kooktijd: 15 min.
  • Hoeveelheid: 4 personen
  • Speciale benodigdheden: keukenmachine (of staafmixer, of grote blender)

Wat heb je nodig?

Kikkererwtensoep

  • ca. 2 blikken kikkererwten (à 400 gram, uitgelekt)
  • 3 wortels (schoongemaakt. Ik gebruikte deze keer een mix van winterpeen en zoete aardappel omdat ik die nog over had)
  • 1 middelgrote ui
  • 3 knoflooktenen
  • 1 flinke bos platte peterselie (of een bos koriander)
  • 4 handjes verse spinazie
  • ca. 4 eetlepels volle yoghurt (optioneel)
  • bouillon (gemaakt van 1 liter gekookt water en 1,5 kippen of groentebouillon blokjes)
  • vers gemalen zwarte peper & zout
  • 1 eetlepel ras el hanout (Marokkaanse kruidenmix te halen bij Turkse supermarkt, halal slager etc. Een alternatief is zelf een mengsel maken van specerijen als komijnpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder en kerriepoeder.)

Aan de slag!

Kook anderhalf liter water en doe dit in een pan of grote kom met drie kippenbouillon blokjes.

Spoel de kikkererwten af met koud water en laat ze uitlekken in een vergiet. Snijd de wortels, ui en twee knoflooktenen. De derde knoflookteen gebruiken we later bij het roerbakken van de spinazie. Bak de wortel en ui in een beetje olijfolie in een grote koekepan. Bak dit ongeveer vijf minuten op laag vuur, zodat de ui zacht wordt en niet bruin. In de tussentijd was je de bos peterselie en snijd je die grof.

Voeg nu (na ongeveer vijf minuten) de ras el hanout en de knoflook toe en laat dit in de olie een minuutje meebakken. Voeg nu de kikkererwten en ook de peterselie toe en schep een paar keer om zodat alle smaken zijn gemengd. Voeg peper en zout toe naar smaak.

Voeg nu de bouillon toe en breng het aan de kook. Laat de soep zachtjes vijf minuten koken en zet het vuur daarna uit zodat de soep iets afgekoeld is voordat je het in de keukenmachine doet.

Kikkererwtensoep

Bak in de tussentijd op een laag vuur de verse spinazie met wat olijfolie en een fijngehakt knoflookteentje tot de spinazie helemaal is geslonken.

Vermaal de kikkererwtensoep in de keukenmachine of met de staafmixer tot de gewenste dikte. Ik houd ervan als de soep wat groffer is en je er een beetje op kan kauwen. Wanneer je een gladde soep wil, kun je wat langer malen of wat bouillon toevoegen. Verdeel de soep in de kommen en voeg als laatste een eetlepel spinazie toe en een eetlepel yoghurt (of naar smaak).

Enjoy!

Deel dit artikel:
Pin It

Heeft een dure smaak maar wordt het gelukkigst van een bord pasta. Eet al vanaf haar 3e mosselen, brie en olijven.

Be first to comment