Met YAYA Kombucha spraken we over lekkere bacteriën en hun frisdrank brouwerij

Eerder schreven ze al met veel enthousiasme over kombucha, het verfrissende, licht zurige drankje dat nu eindelijk in Nederland steeds meer te zien is. Charlotte en Tom (van Where The Food Is) zetten de stap om hun eigen product en merk YAYA Kombucha te lanceren. Afgelopen februari openden zij hun kombucha brouwerij en sinds mei ligt het in de horeca en speciaalzaken, van Den Haag tot Zwolle en van Haarlem tot Rotterdam. Tijd voor een interview!

Pas drie maanden op de markt en nu al aan het opschalen?

“Sinds onze lancering begin mei hebben we geen moment stil gestaan. Overweldigd door de positieve reacties en vraag naar YAYA Kombucha zijn we ons aan het voorbereiden op een serieuze opschaling. Anders dan de meeste (bier)brouwers besteden we niks uit en doen we alles zelf, van de productie tot het bottelen”.

Wat is kombucha eigenlijk en waarom is het populair?

Kombucha is een gefermenteerd drankje dat gemaakt is van thee, suiker en een levende startercultuur. Startercultuur bestaat uit startervloeistof en een SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), die de fermentatie op gang brengt.

Lees onze eerdere artikelen, mét recept, als je er alles over wil weten!

Op het moment is kombucha het snelst groeiende drankje binnen de alternatieve frisdrankencategorie in de V.S. Dit komt onder meer door de groeiende vraag naar gezonde en natuurlijke voedingsmiddelen. Kombucha bevat veel minder suiker dan een frisdrank en geen alcohol. Daarnaast is het vooral ook heel erg lekker!

Beach & Booch. Made with real blueberries and peppermint. Nothing else. #kombucha

A post shared by YAYA Kombucha (@yayakombucha) on

Wie zijn de mensen achter YAYA Kombucha?

Charlotte (35) werkt als freelance online marketeer. Tom (35) werkt bij adidas op het hoofdkantoor. “Beiden hebben we veel plezier in ons werk, en kwam kombucha op ons pad”, vertelt Tom, Charlotte heeft altijd de wens gehad om te ondernemen en ik wilde heel graag een eet-of drinkbaar product ontwikkelen”.

Hoe is dit idee ontstaan?

“We hebben beiden een diepe interesse in eten en eetcultuur. Onze nieuwsgierigheid bracht ons in aanraking met kombucha. Tom bracht het voor het eerst mee uit Amerika en wilde het gelijk zelf gaan maken, omdat het in Nederland nauwelijks verkrijgbaar was. Dus eerst maakten we het geruime tijd thuis, voor onszelf en vrienden. Anderhalf jaar geleden besloten we kombucha als product te gaan ontwikkelen om op de markt te brengen”.

Wat maakt YAYA Kombucha anders dan andere kombucha merken?

“In Nederland is kombucha nog nieuw en nauwelijks te verkrijgen. Er is internationaal wel veel kombucha op de markt, dit varieert van zoet tot heel zuur. YAYA Kombucha heeft een typische kombucha smaak en is tegelijkertijd heel toegankelijk voor iemand die het voor het eerst proeft. We maken een ongepasteuriseerd product, zoals kombucha bedoeld is. We hebben ruim een jaar aan onze smaken gewerkt. Het resultaat is een kombucha met de perfecte balans tussen zoet en zuur, smaak en aroma’s”.

Waar is de YAYA Kombucha brouwerij?

“Wij hebben meerdere locaties bekeken in Amsterdam maar hebben uiteindelijk de keuze gemaakt voor het Hembrugterrein in Zaandam. Het is een oud militair industriegebied en zit vol met prachtige monumentale gebouwen en een bos. Het lijkt een beetje op het Westergasterrein van 15 jaar geleden. Wij zitten in een oud munitiemagazijn dat we delen met andere foodondernemers”.

“De brouwerij hebben we zelf opgezet. Sommige machines, zoals onze vuller hebben we door een lasser laten ontwerpen. Elk flesje wordt handmatig gevuld en verpakt. Daar zijn we ook trots op, het is van begin tot eind een ambachtelijk en natuurlijk product”, legt Charlotte uit.

Wat kunnen we van jullie in de toekomst verwachten?

“We zullen nieuwe smaken blijven ontwikkelen op basis van wat er in het seizoen is en suggesties van onze klanten. Deze smaken willen we ook gaan aanbieden op de tap, dus vers! In september komen we met onze eerste Limited Edition”.

Deel dit artikel:
Pin It

5 Comments

 • Mevrouw T. Veenstra says:

  Beste Charlotte en Tom,
  Met veel belangstelling gekeken naar jullie onderdeel in binnenstebuiten over kombucha.
  ik heb hem zelf jaren geleden, jarenlang gehad, heel gezond. maar vind het nu te veel werk.
  Mijn vraag is, waar kun je de originele kombucha nog kopen, weten jullie dat?
  een paar jaar geleden nog een keer bij de Aldi te koop geweest.

 • Sonja Dekker says:

  Beste mensen, waar kan ik jullie Kombucha kopen?? Vriendelijke groet van Sonja Dekker

  • Charlotte says:

   Dag Sonja, op de website YAYA Kombucha staan alle verkoopplekken! Als je nog een plek bij jou in de buurt mist, laat het dan even weten via de email (onderaan de website yayakombucha.com)

 • Goede middag Geachte lezer, ik had een vraag. Ik moet binnen kort naar West en Oost Afrika om twee dames te helpen die kombucha maken met 5000 liter per maand. Gewoon nog in Flessen. Maar willen naar semi industrieel. Hebben jullie ervaring in tanks en zouden jullie bereidt zijn enkele vragen te beantwoorden?
  Hartelijke groet Carolina Verhoeven
  Ik heb zelf jaren ervaring gewoon lekker bij mij thuis. Maar dat houdt per 10 liter op.

  *Ik ben bereikbaar op 0683272405 Maar wil ook wel met jullie telefoneren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *