De MelkSalon pop-up opent haar deuren van 1 tot 30 april

De MelkSalon

Sinds afgelopen woensdag is Amsterdam een nieuwe pop-up rijker, en niet zo maar één. De pop-up MelkSalon is onderdeel van het promotieonderzoek van ontwerper Sietske Klooster naar de waarde van melk.

Sietske is al zo’n vijf jaar bezig met melk en zo’n drie jaar met het MelkSalon project. Maar waarom melk? Sietske vertelt me dat melk een mooi, simpel en kwetsbaar product is maar tegelijkertijd één van de meest complexe voedselsoorten qua systeem. Ooit was het een overlevingsproduct, maar de tijden zijn veranderd en blijven veranderen. Het is dan ook geen toeval dat de opening van de MelkSalon samenvalt met de dag (1 april) dat het melkquotum voor boeren is opgeheven.

Sietske is industrieel ontwerper maar ziet zich steeds meer als een facilitator van verandering. Rond 1900 waren er overal in de stad melksalons, een soort cafeetjes waar verse melk gedronken kon worden. Tegelijkertijd was het een verbinding tussen stad en omgeving en was het een ontmoetingsplek waar met elkaar werd gesproken. Dat was in de tijd van de verlichting. “Nu er weer een nieuwe tijd is aangebroken om over melk na te denken, kan deze MelkSalon daar hopelijk een rol in spelen.” vertelt Sietske.

Wekelijks wisselend melkenmenu

In de pop-up op de Oude Spiegelstraat in de Amsterdamse negen straatjes (niet te verwarren met de Nieuwe Spiegelstraat iets verderop) wordt iedere week een nieuw melkenmenu gepresenteerd. Sietske haalt elke week nieuwe melken bij de boer die je dan op verschillende manieren kunt proeven en ervaren. Zo kun je bijvoorbeeld twee kleine glaasjes melk bestellen om zo de verschillen te proeven. Als je al zeker bent van je keuze neem je een groot glas melk met bijvoorbeeld een milkbun (ba pao) of een beker warme melk met kruidensmaak.

De MelkSalon

Niet alleen maar een melkbar

Zoals ik al zei, de MelkSalon is niet zomaar een pop-up. Je kunt er dan ook veel meer doen, zien en beleven dan enkel melken proeven en drinken. De MelkSalon is een ontmoetingsplek voor consumenten, melkveehouders, zuivelverwerkers, ontwerpers en wetenschappers, om samen de waarde van melk te herontdekken. Er worden onder andere lezingen, ontwerpsessies, filmavonden en stadswandelingen georganiseerd. Sietske en haar collega Hetty vertellen me ook over de stadswandelingen die in april vier keer op zaterdagen georganiseerd worden. Voor 15 euro loop je zo’n 2 tot 3 uur door de stad en krijg je van alles mee over de historie van melk en Amsterdam en loop je langs historische plekken zoals de vroegere melkfabrieken en melksalons uit de jaren 1900. Op melksalon.nl kun je het hele programma zien en kaartjes voor de stadswandelingen kopen.

De MelkSalon is er van 1 tot 30 april. De melkbar is doorlopend geopend van woensdag t/m zondag van 11:00 – 17:00.

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *