Farmers Market in Tokyo

Wie denkt dat boerenmarkten alleen in Nederland te vinden zijn, heeft het mis. Over de hele wereld schieten deze markten uit de grond, en zo liepen wij in Tokyo tegen de Farmers Market bij de United Nations University aan. Deze Farmers Market ligt in het Omotesando district en wordt elk weekend opgebouwd. Tientallen standhouders verkopen hier verse groente, fruit, rijst en andere etenswaren, vrijwel allemaal afkomstig uit de Kanto Plain regio.

De Farmers Market bij de UNU is niet de enige Farmers Market in Tokyo en is onderdeel van een missie om plekken (voornamelijk in de grote steden) te creëren waar mensen die lokale Japanse groente en fruit produceren dit kunnen verkopen aan de bewuste Japanner. Deze ontwikkeling wordt door de Japanse regering gesteund met het Food Action Nippon initiatief waarbij het ultieme doel is om meer lokale producten te eten en minder te importeren.

Farmers Market Tokyo

Het meest opvallende verschil met de boerenmarkten in Nederland is wel de prijs van fruit. Het eten van twee stuks fruit per dag is vrijwel onbetaalbaar en een flinke moot zalm is in ieder geval goedkoper dan één nectarine. Op het platteland schijnt dit anders te zijn, maar in de grote stad wordt fruit onder andere gezien als iets om cadeau te geven, en dan moet het natuurlijk perfect zijn. Druiven liggen los per trosje, nectarines zijn per stuk ingepakt en rondere meloenen dan in Japan heb ik nog nooit gezien. Om het meest perfecte fruit te krijgen is het kweekproces erg arbeidsintensief, wat natuurlijk de prijs opdrijft. Daarnaast heeft Japan door het heuvelachtige landschap geen uitgestrekte landbouwgronden en worden de lokale boeren beschermd en ondersteund door de overheid waardoor het importeren van fruit met een redelijke prijs vrij lastig schijnt te zijn.

Maar… deze arbeidsintensieve teelt van groente en fruit zorgt naast een perfecte vorm ook voor de beste smaak, dus in dat opzichte krijg je wel waar je voor betaalt. Iets dat je natuurlijk ook al merkt wanneer je groente en fruit op de Nederlandse boerenmarkt haalt.

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *