Recept: kombucha maken in tien stappen

Ruim een jaar geleden zijn we begonnen met het maken van kombucha. Het gezonde, en heel erg lekkere drankje is een goed alternatief voor zoete frisdrank. Geen wonder dat het zo populair is in Amerika en nu ook zijn intrede doet in Europa. Inmiddels zijn wij er een beetje aan verslingerd geraakt en drinken we het dagelijks. Zeker wanneer het wat warmer buiten wordt, is het heel erg verfrissend en een goede dorstlesser.

Eerder schreven we een artikel al over kombucha, wat het is en waarom het populair is. Na heel veel experimenteren hebben we inmiddels een goed recept ontwikkeld. Gewoon om thuis te maken. Omdat we graag al onze ervaringen wilden delen. Hieronder vindt je in in tien stappen hoe je kombucha maakt met heel veel mooie foto’s dankzij @IngridHofstra!

Download hier het uitgebreide kombucha recept (PDF)

kombucha recept

kombucha recept

Kombucha recept

Voorbereiding: Kombucha maak je in verschillende stappen. De eerste stap is wat we noemen de ‘eerste fermentatie’ en duurt zo’n 10 – 14 dagen. Houdt rekening met 45 minuten bereidingstijd. Na de eerste fermentatie heb je kombucha en kun je vervolgens, optioneel, smaken toevoegen in de volgende stap, de tweede fermentatie. Dit proces duurt een dag of 4 à 5. Houdt rekening met 30 minuten bereidingstijd.

Hoeveelheid: 4 liter

Wat heb je nodig?

kombucha recept

20 gram zwarte, groene of oolong thee

1 liter heet water

250 gram rietsuiker

3 liter koud water

600 ml kombucha startervloeistof

1 kombucha SCOBY

Verse ingrediënten, zoals fruitsap of kruiden, wanneer je tijdens de tweede fermentatie smaken wil toevoegen.

Extra benodigdheden

Glazen vaas of pot, met een minimale capaciteit van 5 liter

Kaasdoek of groot stuk keukenpapier, die om de mond van de glazen vaas past

Elastiekje, die om de mond van de glazen vaas past

Fijne zeef of kaasdoek, optioneel

8x 500 ml beugelflesjes

Een kleine pan

Een grote pan

Aan de slag!

Stap 1

Kook 1 liter water en giet deze in de kleine pan. Voeg de 20 gram thee toe en laat deze ongeveer 15 min trekken. Als je losse thee gebruikt, zeef dan de theebladeren eruit.

kombucha recept

Stap 2

Voeg 250 gram rietsuiker toe en laat in de warme thee roerend oplossen zodat er niets meer overblijft.

kombucha recept

Stap 3

Doe de zoete thee in een grote glazen vaas of pot. Voeg hier 3 liter koud water aan toe. In Nederland kun je gewoon kraanwater gebruiken.

kombucha recept

Stap 4

Als het goed is de zoete thee nu koud. Mocht dit niet het geval zijn, laat het afkoelen totdat het koud aanvoelt. Voeg dan de 600ml startervloeistof toe en roer het even door zodat het goed mengt.

Stap 5

Leg nu de SCOBY voorzichtig op de vloeistof. Het kan zijn dat de SCOBY een beetje (of helemaal) naar beneden zakt. Dit maakt niet uit want er vormt zich de komende dagen vanzelf een nieuwe SCOBY. Dek de glazen vaas af met een kaasdoek of keukenpapier en een elastiekje. Dit type fermentatie laat zuurstof toe, en zorgt dat fruitvliegen er niet bij kunnen. Zet de glazen pot weg op een warme en donkere plek in huis, bijvoorbeeld een keuken- of boekenkast.

kombucha recept

kombucha recept

Stap 6

De zoete thee wordt de komende dagen omgezet in kombucha. Afhankelijk van de omstandigheden ontwikkelt de kombucha snel of langzaam. De kwaliteit van je kombucha cultuur en de omgevingstemperatuur zijn daarbij van invloed. Ergens tussen de tiende en veertiende dag van de fermentatie is je kombucha klaar. Hoe je dit precies kan weten staat uitgelegd in het uitgebreide recept.

Stap 7

Wanneer je kombucha klaar is, haal je de SCOBY samen met 600ml kombucha uit de vaas, en zet apart. Doe er weer een kaasdoek over en sluit het goed af. Gebruik deze startervloeistof weer binnen een aantal dagen om nieuwe kombucha te brouwen.

kombucha recept

Stap 8

Doe de kombucha door een fijne zeef of kaasdoek in de grote pan. Hiermee filteren we eventuele stukjes SCOBY en sliertjes gist uit de vloeistof. Daar is op zich niks mis mee, maar ik vind het er niet smakelijk uit zien en ik drink het ook liever niet.

Stap 9

Bedenk vooraf welke smaken je wilt maken, zodat je hier ingrediënten voor kunt kopen. Gebruik je creativiteit en bedenk smaakcombinaties van vers fruitsap, bloemen, kruiden, gember en specerijen of een kruidenthee zoals Rooibos. Bereid de ingrediënten voor en voeg maximaal 20% smaak toe per flesje.

kombucha recept

kombucha recept

Stap 10

Vul je flesjes met jouw smaak/smaken en dan met de kombucha. Laat wat ruimte 1-2cm in de nek van de fles over en sluit de beugelflesjes. Zet de beugelflesjes weg en laat ze tussen 3-5 dagen een afgesloten fermentatie doormaken op een warme en donkere plek.

kombucha recept

kombucha recept

kombucha recept

kombucha recept

Anders dan de eerste fermentatie is de tweede fermentatie ‘gesloten’. Er komt, anders gezegd, geen zuurstof meer bij. Hierdoor kan er CO2 worden gevormd en krijgt je kombucha een lekkere fizz. Probeer na een paar dagen, met je hand op de dop, de beugelfles heel voorzichtig te openen. Als je voldoende tegendruk voelt, dan is de tweede fermentatie klaar. Dit duurt, afhankelijk van de omstandigheden zoals warmte, een dag of 4 à 5.

Wanneer je kombucha klaar is moet deze in de koelkast bewaard worden tot het moment dat je hem drinkt.

kombucha recept

Als je vragen hebt, stel die dan in de comments of stuur ons een mailtje.

Cheers!

Deel dit artikel:
Pin It

34 Comments

  • Marieke says:

    Super handig en leuk! Ik vroeg me af: hoe zijn jullie aan een SCOBY gekomen?

    • Charlotte says:

      Via Marktplaats!

    • Paul Kok says:

      Juist omdat er zuurtof bij de vergisting aanwezig is word de suiker grotendeels in zuur en niet in alcohol omgezet. Daarom doe je bij een alcohol vergisting meestal een waterslot. De alcohol wordt dan ook voornamelijk bij de 2e vergisting gevormd. Co2 bij beide

  • Marjolijn says:

    Hoi! Er zitten bubbels aan Mn eerste fermentatie. Kan dat?

    Gr marjolijn

    • Charlotte says:

      Hi Marjolijn, de bubbels zijn CO2 die worden gecreërd door het gist. Wanneer je de pot hebt afgedekt met een deksel waar geen zuurstof doorheen kan, dan krijg je CO2. Heb je dat misschien gedaan? Het beste gebruik je tijdens de eerste fermentatie een kaasdoek of keukenpapier.

  • Sjoerd says:

    Hoi Charlotte,

    Volgens mij zeg je het net een beetje anders dan dat het is.

    Je zegt dat je CO2 krijgt wanneer je de pot hebt afgesloten. Dat is niet helemaal waar. Het maken van kombucha heeft veel weg van het maken van wijn of bier.

    In alle gevallen wordt er suiker omgezet in alcohol en koolzuurgas door middel van gisting.

    Welke drank er wordt geproduceerd hangt af van de ingrediënten van de te vergisten vloeistof, het type gist en de duur van de gisting.

    Bij Kombucha is het type gist de Kombucha SKUBY, de vloeistof thee en de duur van de gisting ongeveer 14 dagen.

    Het proces is altijd hetzelfde, d.m.v. vergisting wordt suiker omgezet in alcohol en koolzuurgas (CO2), ook bij Kombucha.

    Omdat de vergisting bij Kombucha vrij kort is en de hoeveelheid te vergisten suikers wat beperkt is zal er bij het brouwen van Kombucha slechts weinig alcohol ontstaan. Meestal zo’n 0,5%. Dat is zo weinig dat in Nederland Kombucha niet onder de alcoholische dranken valt.

    De bubbels die je ziet is een teken dat de fermentatie (= vergisting) gaat zoals hij hoort te gaan. Het zijn koolzuurbelletjes(CO2) en deze ontstaan dus ook gewoon wanneer de pot niet afgesloten is.

    Het enige verschil is wanneer je de pot of flesjes afsluit met een dop of stevig deksel dat de CO2 dan niet weg kan en daardoor ontstaat prik (koolzuurgas) in de drank zelf.

    CO2 ontstaat dus altijd bij het brouwen van Kombucha en dat kun je vaak zien door de belletjes die uit de vloeistof opstijgen.

  • Carine Melotte says:

    Ik ben nog maar pas met het maken van kombucha gestart en heb bij mijn 2de brouwsel al dadelijk steranijs toegevoegd. Nu lees ik dat de toevoegingen pas bij de 2de fermentatie mogen. Zou dit kwaad kunnen? Zou de scoby er door veranderen? Ik ga de steranijs er sowieso zo vlug mogelijk uit halen.

    • Charlotte says:

      Hi Carine, het beste kun je in je eerste fermentatie alleen thee (van de theeplant) en suiker (geen kokosbloemsuiker oid maar echte -riet-suiker) gebruiken. De kombucha cultuur kan daarmee het beste ‘werken’. Als je basis ferment klaar is, kun je in de tweede fermentatie allerlei smaken toevoegen.

  • Jasper says:

    Hoi Charlotte,

    Kan ik als startersvloeistof een fles rauwe combucha uit de winkel gebruiken? Of kan ik dan beter (appel)azijn gebruiken?

    • Charlotte says:

      Hi Jasper, een fles rauwe kombucha (het liefst met een SCOBY) is het beste inderdaad! Soms vindt je ze ook op marktplaats. Appelazijn is echt een ander product en dus een andere cultuur.

  • sahar says:

    Hi! Een vraagje! waar kan ik echte kombucha kopen?! kan ik het misschien bestellen?!

    • Charlotte says:

      Hi Sahar, wij maken YAYA Kombucha. Kijk eens op http://www.yayakombucha.com voor verkooppunten of vindt het bij Ekoplaza. Groet! Charlotte

      • Kaylee says:

        Hi Charlotte,

        Nu met de hele corona/thuisquarantaine situatie stuitte ik op jouw website toen ik besloot Kombucha te willen maken. Mijn vraag is alleen: een Scoby vinden is nu niet zo makkelijk en de Scoby maken kan alleen met rauwe kombucha. Is die YAYA kombucha een rauwe kombucha om te gebruiken voor bovenstaand recept? :)

  • emmy says:

    Hai charlotte,

    Ik vroeg me af waar jij die mooie grote potten vandaan hebt. Ben zelf opzoek naar grote potten maar kan alleen maar weckpotten vinden.

  • Sophie says:

    Wat een mooie heldere foto’s zeg! en bedankt voor de duidelijke uitleg!
    Wel nog een paar vraagjes:
    Onder stap 6 verwijs je naar het uitgebreide recept, waar kan ik die vinden?

    Ik heb zelf rooibos honing thee gebruikt ipv losse thee, is dat heel erg?

    En wat gebeurt er precies als ik bij het 2e fermentatie proces extra opgelost suiker toevoeg? Meer ethanol?

    • Charlotte says:

      Hi Sophie sorry voor de late reactie! Misschien heb je het linkje al gevonden? Het linkje staat in de eerste alinea, bovenaan het artikel dus.

      Ik zou bij de eerste fermentatie altijd thee van de theeplant gebruiken (groene of zwarte thee, niet bewerkt of gerookte thee). Tijdens het proces van tweede fermentatie en smaken maken kun je een thee als rooibos (of jasmijn, lapsang souchong etc) als smaak toevoegen.

      Wanneer je bij de tweede fermentatie een beetje suiker (of suiker uit fruit) toevoegt dan krijg je meer CO2, een extra fizzy kombucha dus.

  • In september m’n eerste ronde, maar nog niet verwerkt, dus de kambucha staat al vrij lang. Het ziet er schimmelig en vies uit. Ben ik te laat of kan ik de bovenste schimmelig kambucha verwijderen en opnieuw beginnen met de onderste? Dank vast, groetjes, Ellen

    • Charlotte says:

      Hi Ellen, als het schimmel is dan heb je zeer waarschijnlijk te weinig startervloeistof toegevoegd. Wanneer je dit niet doet, is de pH (zuurgraad) te laag en vatbaar voor schimmel en (slechte) bacteriële infecties. Wanneer je schimmel hebt (harig, groen?) dan moet je alles weggooien. Dit is niet gezond om te drinken. Helaas!

  • Maaike says:

    Ik mis de kanttekeningen dat de kombucha in het donker bewaard moet worden en niet in contact met metaal mag komen. Als je het over een pan hebt, kan iemand zo flink de mist in gaan aangezien de meeste pannen metaal zijn. Superduidelijk stappenplan.

    • Charlotte says:

      Hi Maaike, je hebt helemaal gelijk. De zoete thee kan prima in een metalen pan worden bereidt. Zodra de kombucha cultuur van bacterien en gisten wordt toegevoegd is het belangrijk om metaal te vermijden. Glas, RVS (roestvrijstaal) en bijv. een houten pollepel kan wel. Verder hoeft de kombucha niet per se donker te staan al is direct daglicht wel beter om te vermijden.

  • Charlotte says:

    Hi allen, Tom en ik zijn vorig jaar een kombucha brouwerij gestart (vandaar dat het iets stiller is op Where The Food Is) en brouwen daar YAYA Kombucha en Tommy’s Kombucha! We geven op zat. 10 november een thuisbrouw workshop in Dille & Kamille Amersfoort en zo. 25 november bij Juniper & Kin in Amsterdam. Mail [email protected] als je interesse hebt en om je aan te melden. Groet en hopelijk tot dan, Charlotte

  • Eveline Vereeken says:

    Hallo, ik ben al een tijdje bezig met Kombucha en Jun te maken, maar ik geraak niet aan die sprankelende tweede fermentatie. Als ik er fruit of wat extra suiker bij doe, zetten zich de gistcellen er rond en krijg ik gelijk een nieuwe scoby of vieze bruine slierten die ik nadien weer moet filteren. Maar helemaal geen sprankelend drankje! Wat doe ik verkeerd?
    Alvast bedankt voor de goede raad. Groetjes Eveline

  • Sandra says:

    De scoby kreeg ik mee bij Loff in Breda. De startersvloeistof kocht ik in een flesje en het recept vond ik hier????
    En sindsdien borrelen we iedere avond met een glaasje kombucha en zeggen we bijn dagelijks: mmmmm, wordt steeds lekkerder!!!!
    Dank je wel voor je heldere uitleg????????

  • sylvia says:

    Waar kan ik julie brouwerij vinden, het is hier ook erg stil met reacties….

  • Det Verlinden says:

    Ik wil aan 2 vriendinnen een skoby geven? Hoe doe ik dat het beste? Ik heb de mijne in 2 gedaan, de helft voor mij en de andere helft voor mijn vriendinnen en dan 14 laten fermenteren. Kan ik die nu terug halveren en elk stuk in 600 ml startervloeistof leggen en dan aan hen geven?
    Groetjes, Det

  • Jac says:

    Kun je ook uit de 2 fermentatie (met pruimensap) ontstaande ronde drilschijf een nieuwe pot kombucha maken?

  • Merel says:

    Ik heb mijn eerste kombucha gebrouwd. Het ruikt goed en ziet er goed uit. Ik ben alleen niet helemaal zeker of het goed is gegaan omdat er een nieuwe schuif boven mijn bestaande Scoby is gevormd en die scoby is wittig, een andere kleur dan mijn originele scoby. Heb je daar toevallig ervaring mee? Andere vraag. Mijn ph-waarde is aan de hoge kant. Wat kan ik hier tegen doen volgende keer? Thanks!

  • Linda says:

    Binnenkort wil ik gaan beginnen met het maken van mijn eigen kombucha. Ik zit op een koolhydraat arm dieet. Hoe zorg ik ervoor dat er zo weinig mogelijk suiker in de uiteindelijke kombucha zit en hoe kan ik dit controleren.

  • Majda says:

    Beste,
    Ik kreeg een scoby cadeau. Mijn allereerste batch was lekker van smaak.
    Ik ben aan een tweede batch begonnen, enthousiast over mijn eerste brouwsel. De tweede scoby die erop gegroeid was, was eigenlijk een zeer dun vliesje. Ik heb deze verwijderd en ben met de originele eerste scoby opnieuw aan de slag gegaan. Ik zie nu dat er aan de rand van de scoby zich vieze groene slijmerige slierten ontwikkelen. Is dit normaal? Bovenop de scoby komen er ook precies witte puntjes of schilfertjes. Is dit normaal of ia dit een vorm van schadelijke schimmel? Ik heb online al gegoogled maar vind niks terug. Zo kwam ik wel op deze site terecht. Mvg

  • Goede layout en perfecte communicatieve vaardigheden.. I’m also a big fan of writing down goals and keeping up with them for that very same reason–to see my progress and get encouraged to keep going. If there’s no feeling of progress, then motivation can dwindle before you accomplish what you set out to. Great article!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *