Kombucha: Wat is het en waarom is het populair?

Waarschijnlijk heb je al eens over kombucha gehoord? Of, misschien heb je het al eens gedronken tijdens een city trip naar New York of vakantie op Bali? Maar wat is het eigenlijk en waarom is het zo populair geworden? In dit artikel vertellen we alles wat wij weten over dit drankje.

Wat is kombucha?

Kombucha is een gefermenteerd drankje dat gemaakt is van thee, suiker en een levende starter cultuur.

Zowel bij professionele productie als wanneer je het thuis brouwt is de levende starter cultuur het allerbelangrijkste ingrediënt om dit drankje te maken. Deze starter cultuur, bestaande uit levende bacteriën en gisten, maakt van een zoete thee uiteindelijk kombucha. Startercultuur bestaat uit startervloeistof en een SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), die de fermentatie op gang brengt. De SCOBY is een rubberachtige pannenkoek die tijdens de fermentatie op de kombucha drijft en met iedere fermentatieronde dikker wordt. De bovenkant van een SCOBY lijkt een beetje op een champignon en om deze reden werd het vroeger ook wel ‘mushroom tea’ genoemd.

Het fermentatieproces begint met een zoete thee die door een gecontroleerde fermentatie zuurder, en tegelijkertijd dus minder zoet wordt. Wanneer de juiste zuurgraad is bereikt, kan het drankje gedronken worden. Het proces is vergelijkbaar met hoe azijn uit druivensap wordt gemaakt.

Waar komt kombucha vandaan?

Kombucha is niets nieuws en wordt al eeuwen gedronken. Het internet verteld ons dat de eerste documentatie van deze drank gedocumenteerd werd in China, in 221 BC ten tijde van de Tsin Dynastie, waar het bekend stond als “onsterflijkheidsthee”. Veel later is kombucha naar het Westen gebracht door niemand minder dan Genghis Khan en zijn krijgers. Het zurige drankje zou zorgen voor immuniteit en kracht.

In de jaren ’60 en ’70 maakte kombucha haar entree in de V.S. en is waarschijnlijk door immigranten uit Oost-Europa geïntroduceerd. Eenmaal in de V.S. werd het drankje snel omarmd door de de hippie cultuur, in deze tijd werd het ook wel ‘hippie tea’ genoemd. In de loop van de jaren werden hippies ouder en kregen zij kinderen die met kombucha opgroeiden. Een vraag naar kombucha ontstond en leidde tot de eerste commerciële kombucha in de jaren ‘90. We hebben het over GT’s Kombucha, opgericht door de zoon van een hippie en nog altijd de grootste kombucha maker te wereld.

Waarom drink je kombucha?

Al heel lang gebruikt de mens fermentatie om eten en drinken te conserveren of er een bepaalde smaak aan te geven. Voorbeelden van gefermenteerde producten zijn zuurkool, bier, wijn, salami, brood, chocola, yoghurt, kimchi en kombucha.

Het wordt gedronken omdat het een positieve werking op de balans tussen goede en slechte bacteriën in onze darmen zou hebben. Om deze reden wordt kombucha als niet zomaar een gezond drankje beschouwd, maar een echt wonder drankje. Naast de probiotische eigenschappen is kombucha ook een bron van het vitaminen B, aminozuren en organische zuren.

Deze organische zuren zorgen ervoor dat het drankje vanuit zichzelf zuur is en het toevoegen van citroenzuur (E330) overbodig wordt. De gezondheidsvoordelen van kombucha zijn echter niet wetenschappelijk bewezen, sommige mensen zweren er bij maar ik vind het vooral heel erg lekker.

Waarom is kombucha zo populair?

Op het moment is kombucha het snelst groeiende drankje binnen de alternatieve frisdrankencategorie in de V.S. Dit komt onder meer door de groeiende vraag naar gezonde en natuurlijke voedingsmiddelen. De smaak van kombucha kan worden vergeleken met de smaak van appelcider, maar bevat veel minder suiker dan een frisdrank. Daarnaast zorgt het ferment voor een complexiteit waardoor het toevoegen van extra smaakmakers niet nodig meer is. Door het met bijvoorbeeld fruit te mengen kunnen er gemakkelijk nieuwe smaken worden gecreëerd en zijn de opties oneindig. Als gevolg van het natuurlijke brouwproces kan er een beetje alcohol ontstaan, maar dit percentage kan vergeleken worden met de hoeveelheid alcohol in een rijpe vrucht. Daardoor wordt het ook niet officieel gezien al alcoholische drank en is het veilig voor kinderen en zwangere vrouwen.

In the oldest building in old town Tustin, CA, there is a new concept: a booch and tea bar. It's called Zama Tea (named after Zama, Japan, where owner Leanne Herrera was born) and it's very special.???? Rows of every kind of imaginable tea line the shelves, while at the bright, modern and cozy bar, 10 taps pour out different flavors of #kombucha.???? This particular flight we devoured featured (from left): Blackberry Grapefruit; Mango/habanero/mushroom/algae(also known as "Emerald Fire"); Blueberry Lavender and the Original flavor.✨ All were fantastic, fun, unique fizzy flavors, blended with imagination and obvious passion.???? Leanne, who brews all the booch on site with her husband, is a tea connoisseur, who became a booch connoisseur!???? (She got into teas and herbs for their healing properties after a health scare.) This space is too cute, with a lovely back garden to boot!????We've got even more on their other flavors and founders coming up! #kombuchahunter #veganfoodshare

A photo posted by Kombucha Hunter (@kombuchahunter) on

In de V.S. kun je in de grote steden op elke hoek van de straat kombucha vinden, zowel in de horeca als in de supermarkt. Wholefoods heeft tegenwoordig ook een aparte kombucha koelkast met wel twintig verschillende merken. Het schijnt zelfs dat er op de hoofdkantoren van Uber en Twitter kombucha te vinden is. Could it be true?

De vraag naar kombucha zal de komende jaren wereldwijd blijven toenemen en van invloed zijn op de veranderende frisdrankmarkt. Zo kocht PepsiCo recentelijk Kevita Kombucha uit Los Angeles voor 200 miljoen dollar en maakte Humm Kombucha uit Portland in 3 jaar een groei door van 1600%. Humm Kombucha is daarmee op het moment een van de 500 snelst groeiende bedrijven in Amerika.

Komt kombucha ook naar Nederland?

We kunnen niet meer om de wereldwijde kombucha trend heen. Verrassend genoeg staan de schappen nog altijd vol met fris- en energiedranken. Wel zien we, ook in Nederland, de opening van de eerste alternatieve frisdrankwinkel. Ook zien we efforts om minder zoete frisdrank breder toegankelijk te maken en spraken we vorig jaar hierover met Sander van Charlie’s Soda.

Gezien deze ontwikkelingen denken wij dat er ook in Nederland een alternatieve beweging op gang is gekomen, die gezamenlijk beïnvloeden hoe we naar frisdrank kijken. Zoals we de afgelopen jaren op een vergelijkbare manier hebben gezien binnen de bierwereld met de opkomst van craftbeer.

Het kombucha aanbod in Nederland is zeer beperkt. Dus waarom maak je het niet gewoon zelf? In dit artikel delen we ons recept.

Deel dit artikel:
Pin It

9 Comments

  • Filip van Asch says:

    Hoi Tom, Leuk artikel! Een jaar geleden heb je via Marktplaats een SCOBY bij mij gekocht en sindsdien volg ik jullie blog. Ik heb in de tussentijd niet stil gezeten. Na jarenlang experimenteren verkoop ik een eigen Kombucha; MANA Kombucha genaamd. Mocht je voor gemak willen gaan dan is deze is te verkrijgen bij Ekoplaza. Veel succes met jullie mooie blog! Groeten, Filip

  • Helen says:

    In onze familie drinken we Kombucha (gefermenteerde groene thee door de scobyzwam) door de oma van mijn moeder. Zij kwam uit de Kaukasus en daar is Kombucha & Kefir in overvloed. Mijn kleinkinderen wilden er door de zurige smaak niet aan, tot ik de kokossuiker grotendeels verving door cocacola. Ja de suikers worden er goed uitgehaald, de hp waarde is 2.6 en er zit wel degelijk een smaak van die drank aan en de kleinkinderen geven geen probleem meer en drinken graag de groene thee van oma. Ik heb altijd 7 flessen staan in de tweede fermentatie van 1.5 liter onder de scobyzwam, zodat ik elke dag vers heb. Voor mensen met vragen kijk gewoon op you tube, daar staan talloze filmpjes over het hoe te maken en waarom vooral. De heel grote frisdankbedrijven gaan er niet aan beginnen, daar ze er geen patent op krijgen en je het eigenlijk zelf makkelijk kunt maken.
    Ik ben nu 72 en zonder medicijnen, heb goede ontlasting en heb mijn eigen tanden nog, hahaha, drink elke dag kombucha en kefir, zou niet meer zonder willen. Hoop dat de rollator nooit nodig zal zijn. Groet en ieder een goede gezondheid gewenst.

  • Jo says:

    Ha dankje wherethefoodis.nl voor de nuttige info! Vandaag dus gekocht omdat het hip en zelfs luxe zou moeten zijn volgens een programma op tv.. Het is nu gelukkig wel makkelijk verkrijgbaar . Ben benieuwd.

  • Sarah says:

    Merci om dit artikel te delen Tom! Als curieuzeneuzemosterdpot wil ik me graag informeren voor ik overga tot actie, en die actie is solliciteren voor een functie bij de Gentse Kombucha leverancier. Dus bedankt voor de eerste kennismaking met Kombucha. (FYI ondertussen caseïne intolerant, dus dit drankje is welkom)

  • pieter bongers says:

    Hallo
    Ik Piet Bongers ben bezig met de eerste stappen met fermenteren, nu denk ik er over na om ook kefir en kombucha te gaan maken.
    Laatst heb ik bij de boodschappen in haast per ongeluk een pot glucosestroop ipv honing mee genomen.
    aan gezien ik daar niet echt weet mee wat te doen de volgende vraag.
    Kan ik die gucosestroop gebruiken als suiker bij het maken van kombucha (alleen tot het op is want ik gooi niet graag voedsel weg) met vriendelijke groet .Pieter Bongers

  • Eindelijk vond ik een goede blog om je op te abonneren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *