Okonomiyaki: ontdek de Japanese pancake

Okonomiyaki

Afgelopen najaar was ik met Frank in Japan, waar we afspraken met Mayuka uit Tokyo. Na een wandeling langs alle bizarre winkels en bijzondere jongeren van Harajuku, nam ze ons, samen met een vriendin van haar, mee naar het verstopte restaurantje Sakura Tei. Hier hebben we op een teppan (plaat) in de tafel zelf okonomiyaki gemaakt en voor het eerst dit heerlijke gerecht geproefd.

Okonomiyaki

Okonomiyaki, the way you like it

Okonomiyaki is een hartig gerecht dat enorm populair is in Japan en in vrijwel elke straat vind je wel een tentje dat erin gespecialiseerd is. Vaak worden ze geserveerd in een izakaya, een soort Japanse pub, waar je naast drank meestal ook prima eten kunt bestellen. Het wordt vaak een Japanse pannenkoek genoemd doordat het op ongeveer dezelfde manier wordt klaargemaakt. De naam betekent zoiets als ‘zoals jij wilt’, en er is dan ook niet één standaard manier van bereiden. Wel wordt er altijd gewerkt met wittekool en een okonomiyaki beslag met eieren. De toppings zoals varkensvlees of garnalen kun je zelf kiezen, net zoals de ‘style’ waarop je het bereid wil hebben.

Okonomiyaki

Osaka-style okonomiyaki

De meest voorkomende manier van bereiden is Osaka-style. Hierbij wordt het beslag met de kool en de gekozen ingrediënten zoals vlees, vis, groenten of kaas door elkaar gemengd en op de plaat gebakken. Dit is ook de manier waarop wij het met Mayuka aten in het do-it-yourself restaurant. Terwijl het mengsel op de plaat ligt te bakken, hoor je met de metalen spatels alles lekker te hakken en tot een mooie ronde vorm te ‘spatelen’. Wanneer de ronde ‘pannenkoek’ aan één kant goed gebakken is, draai je ‘m om. Wanneer ook de andere kant klaar is wordt de okonomiyaki bestreken met speciale okonomiyaki saus, dat een beetje lijkt op dikke en zoete worcestersaus.

Okonomiyaki

Hierna wordt er nog wat Japanse mayonaise op gespoten en wordt het afgemaakt met nori poeder (zeewier) en katsuobushi of bonito flakes (gedroogde vis), die door de hitte op je okonomiyaki lijken te dansen.

Okonomiyaki

Hiroshima-style okonomiyaki

Naast Osaka-style is Hiroshima-style ook een enorm populaire okonomiyaki vorm. Wij hebben deze variant gegeten in een izakaya in de ultieme hipsterwijk Shimokitazawa. Een grote berg kool wordt tijdens het bakken langzaam platgedrukt op de plaat. Ook het gekozen vlees of vis wordt gebakken, en van het beslag wordt een ronde pannenkoek gemaakt. Dit wordt allemaal opgestapeld en afgemaakt met een eitje, okonomiyaki saus, Japanse mayonaise, gedroogde visflakes en eventueel nog wat lente-ui. Het bijzondere aan de Hiroshima-style okonomiyaki is dat deze vaak wordt geserveerd op noodles met okonomiyaki saus.

Okonomiyaki

Het fantastische van deze izakaya, en veel Japanse restaurants in het algemeen, is dat je aan de grillplaat kunt zitten zodat je de chefs aan het werk ziet. En hoe leuk het ook is om zelf okonomiyaki te maken, als je die chefs met die spatels bezig ziet, weet je dat dit het echte werk is. Terwijl je met handen en voeten probeert te vertellen waar je vandaan komt en wat je die dag hebt gedaan, is je okonomiyaki al klaar.

Okonomiyaki

Hoewel je in Japan ‘overal’ okonomiyaki kan eten, is het buiten Japan een stuk moeilijker. Wil je okonomiyaki proberen, maar helaas nog geen ticket naar Japan geboekt? Dan kun je bijvoorbeeld in Amsterdam terecht bij Japanese Pancake World of in Amstelveel bij Ishii. Maar het allerleukste is natuurlijk om het helemaal zelf te maken. Binnenkort hier het recept!

Deel dit artikel:
Pin It

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.