Waterkefir recept met gember en hibiscus

Waterkefir, een gefermenteerde drank vol met nuttige bacteriën, is heel eenvoudig te bereiden en vaak beter verteerbaar dan andere probiotische tonics zoals kombucha. Het is vergelijkbare in smaak met droge, licht koolzuurhoudende limonade en voor sommige mensen qua smaak toegankelijker dan kombucha. Als je meer wilt weten over waterkefir, wat het is en waarom het gezond is, check dan ons eerdere artikel hierover. Hieronder volgt een recept, wij ontwikkelden een gember en hibiscus smaak.

water kefir

Waterkefir met gember en hibiscus

Voorbereiding: 5 min (eerste fermentatie), 5 min (tweede fermentatie)

Wachttijd: 3 dagen (eerste fermentatie), 36 uur (tweede fermentatie) afhankelijk van de omstandigheden zoals temperatuur. In de zomer zal het waarschijnlijk korter duren dan de winter, houd dit dus zelf goed in de gaten.

Speciale benodigdheden: een glazen pot a 1L, kaasdoek en een beugelfles a 1.25 liter

Wat heb je nodig?

1 liter water

1/4 cup waterkefirkorrels, o.a. te vinden op de Noordermarkt in Amsterdam

1/4 cup suiker (of ca. 60 gram)

handje rozijnen (of ander gedroogd fruit zoals kleine vijgen)

1/2 biologische citroen

1 cup hibiscus thee, ook te vinden op de Noordermarkt of bij een goede theewinkel of kruidenwinkel

verse gember, in blokjes zodat het door de flessenhals past

Aan de slag!

Eerste fermentatie

Voor de eerste fermentatie gebruik je 200 ml warm water en los je 1/4 cup (of 60 gram) suiker op. Wanneer de suiker is opgelost, voeg je 800 ml koud water toe om het mengsel sneller af te laten koelen. Wanneer het mengsel 28C of koeler is kan je de waterkefirkorrels toevoegen. Voeg ook een halve biologische citroen en een handje rozijnen toe en dek het af met een kaasdoek of servetje. Roeren is niet nodig. Laat dit drie dagen staan, op kamertemperatuur en in het donker.

waterkefir

waterkefir

water kefir

waterkefir

Tweede fermentatie

Na 2-3 dagen zal er een dun wit vliesje op de waterkefir te zien zijn, dit is een teken van een gezonder fermentatie. Verder moet het fris ruiken (niet naar putjeslucht) en je moet ook al wat bubbeltjes zien wanneer je de pot zachtjes beweegt. Je kunt tussentijds je waterkefir proeven, het beste met een rietje. In deze fase moet de suiker nauwelijks te proeven zijn en moet het een beetje zuur zijn. Mocht het nog te zoet zijn, laat het dan gewoon nog een dagje staan.

Giet alles door een plastic zeef in een schaal, niet van metaal. Waterkefir kan slecht tegen metaal, daar kan het van bederven. Schep de rozijnen en citroen er uit en gooi deze weg. De waterkefirkorrels kun je het beste in een boterhamzakje in de koelkast bewaren tot dat je aan de volgende batch begint.

Om de prik aan de waterkefir toe te voegen moet het een tweede fermentatieproces doormaken, in een gesloten fles. Je kunt in deze fase allerlei smaakmakers toevoegen. Wij gebruikte 1 cup hibiscus thee en gember maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Zodra de waterkefir en toevoegingen in de beugelfles zitten mag deze 36 – 48 uur op kamertemperatuur en in het donker verder fermenteren. Gebruik altijd een beugelfles en geen andere soort fles want er bestaat een kans dat hij door de extreme druk kan ontploffen. Laat altijd een beetje ruimte in de hals van de fles.

Na ongeveer twee dagen mag de fles in de koelkast en is deze klaar voor consumptie. Doe de beugelfles heel voorzichtig open, met je hand er boven op, en laat iedere keer een beetje koolzuur ontsnappen. Hiermee voorkom je dat hij gaat spuiten.

Doe de beugelfles na het inschenken van je drankje weer dicht en weer terug in de koelkast waar hij 2-3 weken goed blijft.

waterkefir

 

Deel dit artikel:
Pin It

5 Comments

 • Miny says:

  Met gember en/of honing ? Las net dat dit juist niet moet gebruiken omdat deze antiebacterieel zouden werken !

  • Charlotte says:

   Hi Miny gember als smaak toevoegen kan prima bij kefir en kombucha! Ik zou altijd (ook vanwege de scherpe smaak) wel beperkt toevoegen.

 • Kim Geerts says:

  Mijn beugelfles is vandaag ontploft! Al na 17hr in een beugelfles. Tussendoor zelfs nog laten luchten?! Een ravage????Kan dat komen door teveel gember?

  • Tom says:

   Hi Kim, wat ongelofelijk zonde. Ik hoop dat de schade beperkt is. Het kan komen door het warmere weer, waardoor de 2de fermentatie toch iets sneller verloopt dan normaal. Weet voor de volgende keer dat 2 dagen op de fles geen ‘must’ is. Zodra er prik in zit dan mag hij de koelkast in. Veel fermentatie-plezier!

 • Margaret Rijkelijkhuizen says:

  Kan je de 1e fermentatie doen met een bedekte fles ipv gesloten?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *