Ik proefde de sake van Tedorigawa Yoshida

Even geleden mocht ik een exclusieve sake proeverij bijwonen op uitnodiging van Sakelicious. Centraal stond de sake van Tedorigawa Yoshida, ook wel bekend van de “The birth of sake” documentaire op Netflix. De jonge sake brouwer uit de documentaire, Yasuyuki Yoshida (30), was zelf aanwezig om de proeverij te begeleiden. Een once in a lifetime experience dus!

Wat is sake?

Sake is een Japanse gefermenteerde drank, die gemaakt wordt van rijst. Het wordt ook wel rijstwijn genoemd, hoewel sake geen wijn is. Officieel heet sake gemaakt van rijst in Japan seishu, ofwel klare alcohol. Al vele eeuwen wordt deze drank in Japan geproduceerd door onder andere fermentatie van rijst en water. Het alcoholpercentage ligt doorgaans rond de 5 tot 19%. De productiemethode lijkt meer op het brouwproces van bier.

Koud of warm?

Er bestaan diverse categorieën want het kan zowel koud, op kamertemperatuur, warm als heet gedronken worden. Dit is afhankelijk van de soort sake en het doel dat de brouwer heeft met zijn sake.

Traditionele sake brouwerij

Tedorigawa Yoshida is een 144 jaar oude sake brouwerij gerund door de familie Yoshida. In de Netflix documentaire The Birth of Sake wordt het traditionele brouwproces op een hele mooie, poëtische manier weer gegeven.

Yasuyuki is 30 jaar oud en de zesde generatie van de brouwerij. “Ik wil mensen buiten Japan ook laten zien dat Sake prima gedronken kan worden met bijvoorbeeld Italiaans eten of als borrel.”

De smaak van sake is in de laatste jaren van “light and dry’ naar een meer robuuste volle smaak gegaan. Maar de sake van Tedorigawa kan het beste omschreven worden als elegant en strak en aromatisch. Voor meer details over iedere sake kun je hieronder mijn proefnotities bekijken.

De tasting was misschien wel een van de leukste dingen om te doen. Het goede nieuws is dat de meeste Tedorigawa Yoshida sakes sinds kort ook verkrijgbaar zijn bij Sakelicious in Amsterdam. De sake van Tedorigawa wordt op traditionele wijze met de hand gemaakt en daar hoort ook een prijskaartje bij. Sakelicious organiseert ook proeverijen mocht je hier meer over willen leren.

Sake bij het eten

Sake komt in veel stijlen, sommige licht en fruitig terwijl andere voller en sterker zijn. Hierdoor kan sake uitstekend gepaird worden met veel meer dan alleen de Japanse keuken. Hieronder zijn een aantal favoriete sake’s van Tedorigawa die gedronken kunnen worden als borrel of bij een mooi gerecht.

Sake 1: Tedorigawa Junmai Daginjo Yoshidagura

Type: Junmai Daiginjo Sake (nieuwe style sake)
Yasuyuki’s omschrijving: “Imagine a beautiful and elegant lady from the city. This sake is exactly her”.
Smaak: Verse appel, strak, droog. Gaat goed bij lichte voorgerechten.

Sake 2: Tedorigawa Junmaishu Yoshidagura

Type: Junmai Sake (traditional style sake)
Yasuyuki’s omschrijving: “This one is not like the city girl. Instead she is the girl from the village. The girl next door that you will fall in love with. This type of sake is drunk by old men who like the traditional taste.”
Smaak: Zachte smaak. Hogere alcohol en tonen van meloen. Kan perfect met inktvis, tappas, pasta gegrilde groenten.

Sake 3: Tedorigawa Junmai Daginjo Honryu

Type: Junmai Daiginjo Sake (nieuwe stijl sake)
Smaak: Vol van smaak. Tropisch met ananas en honing. Kan gedronken worden met vis of kip uit de oven.

Sake 4: Tedorigawa Shukon Junmai Ginjo Hyakumansan

Type: Junmai Ginjo Sake
Smaak: Volle smaak. Fruitig met met citrus en banaan. Vettig. Kan prima met een biefstuk of stoofgerechten.

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *