Het lievelingseten van Willemstad, Curaçao

Het lievelingseten van Curaçao

Een klein beetje Nederland, maar dan met zon, heerlijke stranden, jambo, krioyo stoba en tutu.
Zoals veel landen heeft ook Curaçao een eigen ‘keuken’, met veel stoofpotjes, rijst en vis. Ik lees vaak watertandend de verhalen in de reisboekjes, maar vraag me altijd af: worden deze gerechten eigenlijk nog wel echt door de bevolking gegeten? Ik ben de straat op gegaan in Willemstad, en wat blijkt? Curaçaoënaren zijn supertros op hun keuken!

Het lievelingseten van Curaçao

Carlos: Jambo

Carlos zit lekker op een bankje in de schaduw van een boom wanneer ik hem ontmoet. Hij hoeft niet lang na te denken over wat z’n lievelingseten is: jambo! ‘Als iemand iets niet lekker vindt, dan zegt diegene op Curaçao, ik heb liever een jambo haha!’ Carlos vertelt dat Jambo vaak thuis wordt gemaakt en gegeten. Hij eet ook wel veel vis, rijst, aardappelen en natuurlijk funchi (een traditioneel gerecht van meel en boter). Carlos vindt het belangrijk om samen met het gezin te eten, maar helaas lukt dit niet vaak. In het weekend eten ze wel samen, dan moet overdag de was gedaan worden, hebben ze ‘s avonds geen zin meer om te koken en gaan ze ‘buiten’ eten. Carlos vindt het wel duur om veel uit eten te gaan. ‘Als je goed wilt eten, moet je zak beginnen te schudden!’

Het lievelingseten van Curaçao

Denise: Als het maar gestoofd is!

In een klein speeltuintje vind ik Denise, die hier met haar kleindochter is. Ze houdt enorm van gestoofd eten; geit, kip, rund, kool, komkommer, als het gestoofd is vindt ze het lekker. Ook eet Denise vaak Surinaams en Westers eten, het liefste lekkere flinke porties. Zoals veel mensen op Curaçao is ze natuurlijk ook gek op jambo. Tussen de middag eet Denise haar ‘voornaamste maaltijd’. Als ze moet werken dan neemt ze iets mee en warmt het in de pauze op in de magnetron.

Het lievelingseten van Curaçao

Geraldine: Jambo en krioyo stoba

Geraldine vertelt dat ze heel veel van het eten van haar eiland houdt. Vooral jambo (soep) en krioyo stoba, een geitenstoofpot vindt ze heerlijk. ‘Ook vind ik cadushi, dat is cactus, en papaya stoofpot erg lekker.’ Vandaag is Geraldine met haar man en dochter lekker ergens gaan lunchen. ‘We hebben brood met kipsalade, eieren, salami en allerlei pan dushi (lekkere broodjes) gegeten. Oh en Johnnycake, dat is gefrituurd brood met kaas, echt heel erg lekker!’ Aan het einde van de maand eet ze soms ‘buiten’, dan gaat ze met de familie naar een restaurant. Meestal eet Geraldine gewoon thuis. ‘Op Curaçao eten we meestal ‘s middags warm en ‘s avonds brood met beleg. Iedereen thuis heeft andere uren, dus vaak eten we op verschillende tijden, meestal voor de televisie. Samen eten we met kerst en andere speciale dingen.’

Het lievelingseten van Curaçao

Darryl: Roti

Darryl komt uit Amsterdam en is samen met zijn vriendin Shanice op visite bij zijn familie. Hij is de kleinzoon van Dinah Veeris, die een bekende kruidentuin op Curaçao heeft. ‘Iedereen op het eiland kent mijn oma. Als ik een kwaaltje heb, ga ik liever naar haar toe dan naar de dokter.’ Zijn lievelingseten is roti. Ook eet hij graag kip: ‘elke Antilliaan houdt van kip!’. Volgens hem zijn pompoenpannenkoekjes (arepa di pampuna) ook een lekker Antilliaans gerecht.

Het lievelingseten van Curaçao

Shanice: M’n moeders bami

Shanice komt uit Dordrecht en is de vriendin van Darryl. Samen zitten ze op een bankje in de buurt van Plasa Bieu wanneer ik ze spot. Shanice vertelt dat ze net zoals Darryl nog familie op Curaçao heeft. Haar lievelingseten is bami, maar dan wel die van haar moeder!

Het lievelingseten van Curaçao

Kip en rijst

Oh nee, in de gezelligheid van het gesprek ben ik helaas vergeten om de namen van deze meneer en z’n dochtertje te vragen. Samen hebben ze een tijdje in Groningen gewoond, maar nu zijn ze weer naar Curaçao verhuisd omdat zijn moeder ziek is. Hij vertelt dat ze thuis veel soep, vis en aardappelen eten. ‘Elke maandag eten we rode bonen met rijst en varkensstaart, dat is traditie.’ Hij vindt eigenlijk alles wel heel erg lekker, maar vooral kip met rijst (en dit eet hij volgens zijn dochtertje dan ook veel te vaak).

Het lievelingseten van Curaçao

Mondongo

Het schattige meisje vertelt trots dat ze dol is op het eten van Curaçao. Soep, kip, vis, tutu, jambo, alles vindt ze lekker. Haar allerlievelingstelievelings eten is mondongo, soep met runderingewanden. ‘Ik hoop dat we dat vanavond ook gaan eten!’ Helaas voor haar zegt haar vader dat ze pech heeft, want ze hebben al bij de Subway gegeten en krijgen ze vanavond brood.

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *