Oedipus X Where The Food Is X Furio Restaurant Day

Om vijf uur openden wij afgelopen zondag samen met de mannen van Oedipus Brewing en Italiaan Furio de deuren van ons eerste eigen pop-up restaurant. Het was een mooie avond met goede gesprekken en heerlijk Italiaans eten dat we combineerden met het craft beer van Oedipus. Zondag was het namelijk Restaurant Day. Bedacht in 2011 in Helsinki en inmiddels een wereldwijd begrip met in meer dan 42 verschillende landen restaurants-for-a-day. Het concept dat vier keer per jaar plaatsvindt bereikte in 2012 ook Nederland en wordt steeds groter.

Het idee ontstond een paar weken geleden. Na de geweldige ervaring bij Furio’s ‘Pig in the Pijp’ tijdens de vorige Restaurant Day, besloten we ons aan te melden met ons eigen Where The Food Is restaurant. Best een grote stap vonden we zelf, aangezien we (kerst uitgezonderd) nooit gekookt hadden voor een grote groep mensen. Één tafel met acht gasten en een lekker Italiaans menu was het (veilige) plan.

Restaurant Day

Maar toen spraken we Furio. In eerste instantie had hij geen plannen deze Restaurant Day, maar nadat hij in café Gollum tegen Alex van Oedipus Brewing was aangelopen begon het bij hem toch ook weer te kriebelen. Furio en Alex maakten een plan om in de soon-to-be brewpub van Oedipus tóch weer een restaurant te openen. Furio nam contact met ons op, vroeg of we onze krachten wilden bundelen, en voor we het wisten zaten we aan de mannenliefde onze plannen door te spreken.

Restaurant Day

Na een tasting en beerpairingmiddag waren we er helemaal uit: Italiaans eten gecombineerd met de verschilende bieren van Oedipus (zowel bij als in de gerechten) it was! In plaats van één tafel met acht gasten gingen we voor een restaurant met 35 mensen. Volgens Furio ‘no problem’. Enige problem was alleen nog wel dat de brewpup – hoe geweldig die ruimte ook is – alles behalve restaurant-klaar was. Gelukkig kon de oven worden aangesloten en banken en tafels worden gehuurd. Dankzij van Dijk en Ko hadden we stof om de tafels mee te dekken en borden om van te eten.

Twee dagen werd er gekookt. Zaterdag werden door Furio de meeste voorbereidingen voor de pastasauzen al getroffen en Tom maakte een spezzatino (beefstew) met sucadelappen van de Lindenhoff en #83 bier met dille en mosterdzaad. Ook over gegrilde aubergines werkte het Oedipus bier verrassend goed, door de appelazijn te vervangen met Berliner Weiße Beer; een bijzonder gebrouwen zuur bier. Benieuwd naar het hele menu? Bekijk het hier.

Restaurant Day

Iedere gang werd met een ander specifiek bier geserveerd. Dit zorgde voor bijzondere smaakcombinaties, helemaal omdat bij Italiaans eten normaal gesproken een goed glas wijn gedronken wordt. Maar het werkte, en de gasten vonden het lekker. De combinatie van Italiaans eten en de uitgesproken biersmaken gaan goed samen. Bier werkt trouwens ook fantastisch met chocola, wat na het eten kon worden geproefd aan de bar.

Het was hard werken en hier en daar improviseren, maar dat is juist de charme van Restaurant Day. Ik vond de brewpub er uiteindelijk prachtig uitzien en de avond verliep zonder al te veel stress, zelfs in de keuken. Furio had dus gelijk. Wij kijken terug op een mooie avond met gezellige mensen, lekker eten en goed bier. Dit smaakt naar meer!

De volgende Restaurant Day is op 17 mei 2014.

Deel dit artikel:
Pin It

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.