It’s a dirty job but someone’s gotta do it; garnalen pellen. En als je het dan toch moet doen, kun je het maar beter meteen goed doen.
Frido en Roland, de vissers die me meenamen op hun garnalenboot, hebben me de de tips and tricks gegeven:
- Pak de garnaal met één hand bij z’n kop en houd met je andere hand het lijfje vast.
- Druk de garnaal in elkaar.
- Draai bij de derde ‘schub’ het lijfje een kwartslag om.
- Nu kun je gemakkelijk de schubben van het lijf eraf trekken.
- Als laatste trek je ook de kop eraf.
Frido vertelde me dat hij de garnalen het liefste zo uit de ketel eet, ‘zonder niets’, of op een geroosterd wit broodje met misschien wat peper en zout, verder niets (zeker geen cocktailsaus). ‘Dan zijn ze het aller lekkerste!’
Van de mannen kreeg ik een zakje met garnalen mee om zelf te pellen en op een geroosterd wit broodje te proberen. Het vergt even wat geduld en oefening, maar na het tijdje lukt het pellen steeds beter, echt, beloofd. Wel vond ik dat ik na één broodje (hoe lekker het ook was) genoeg geoefend had.
Vers aangevoerde op zee gekookte Hollandse garnalen zijn ongepeld. Ze zijn vers te koop, dus nooit ingevroren geweest! Afhankelijk van het seizoen kosten ze ergens tussen €7 en €14 per kg. Na het pellen houdt je 1/3 over. Dus 1 kilo is genoeg voor 4 cocktails. Koop 1 kilo, deel dat in 4 porties, ieder eet z’n eigen productie! Glaasje wijn op tafel en pellen maar! Binnen 30 minuten ready to ETA, maak de cocktail saus vantevoren klaar.
Tip, de schalen en koppen van de garnalen zijn excellente smaakmakers voor vissoepbouillons. Dus ff koken, de blender er doorheen, heerlijk.
Hallo Sandra,
Ik heb een vraag over de foto’s van het garnalen pellen.
Zouden we deze mogen gebruiken in lesmateriaal voor vmbo-leerlingen?
Ik hoop dat je mij kunt terug mailen.
Alvast bedankt.
Groet,
Astrid