Van zee naar bord: De Hollandse garnaal

Garnalen

Oké, toegegeven, een beetje toeristisch is het wel, maar dat mag de pret niet drukken. Zojuist hebben we de haven van Oudeschild, Texel verlaten om samen met Frido en Roland garnalen te vissen. Het is nog ochtend en het is een beetje mistig, wat me echt een ‘ik ga vissen op zee’ gevoel geeft.

Garnalen vissen

Een prachtig beroep

Frido, die aan het roer staat, vangt al vanaf z’n vijftiende vis. ‘Mijn opa, vader en ooms waren allemaal vissers en het is een prachtig beroep, alle regeltjes ten spijt. Eerst de netten voorbereiden en dan ook nog wat vangen is natuurlijk super mooi. Als het water wat lager staat, liggen de zandbanken droog en zie je mooie vogels en zeedieren, fantastisch.’

Garnalenvisser

Normaal gesproken blijven de vissers een aantal dagen achter elkaar op zee. In de winter kunnen ze langer op zee blijven omdat de vis dan beter koel blijft op de boot. Garnalen vissen doen ze meestal maar met z’n tweeën. ‘Het mooiste van vissen op de Waddenzee is de zonsondergang. Daarna even lekker wat eten, pitten in de kooi en dan weer verder.’

Garnalen vangen

De TX10 Emmie (een schip uit 1980) vaart inmiddels een stuk uit de kust en de twee netten van 8 meter breed en 16 meter lang zakken naar beneden. De twee blauwe platen worden door de waterdruk uit elkaar geduwd en houden de netten open. ‘De zwarte rollen gaan over de bodem. De garnalen schrikken zich dan het lazerus en die krengen springen zo in de netten. Zo simpel kan het leven zijn. Hopelijk vangen we ook nog wat visjes, een tongetje misschien, wat krabben, zeesterren en wat cd’s van LA The Voices.’ (Ja, Frido houdt wel van een grapje.)

De netten ophalen

Frido vertelt dat ze de afgelopen dagen enorm veel last hebben gehad van zeewier in de netten. ‘Als het water opwarmt groeien de algen sneller. Wanneer de netten daarmee volstromen, moeten we die meteen ophalen.’

De netten

Regeltjes, regeltjes

‘Vroeger werd alle vis alleen tijdens het juiste seizoen gevangen. Door de quotering en maatregelen tegen overbevissing, natuurorganisaties, dat soort dingen, vissen we nu alleen nog maar garnalen. De Hollandse garnaal, de ‘Crangon crangon’ mag onbeperkt worden gevist en dit doen we van de Belgische kust tot aan Denemarken. Je zou dus eigenlijk zeven dagen per week garnalen kunnen vissen. Toch wil je liever wat rust in het gebied, dus tussen het vissen door een paar dagen niet vissen. Dat is het beste voor de natuur en ook wat natuurorganisaties graag van ons willen. Het is alleen een hele rare situatie, want als we dat zouden doen, dan zegt de overheid of de NMA weer dat we aan kartelvorming doen. Het is dus best lastig. Al die regeltjes… En weet je, sinds 1957 meten ze hoeveel vis er in de zee zit en sinds ’57 is er nog nooit zoveel vis geweest als nu. Dat is toch super goed?’

Garnalen vissen

Seizoensvis

‘Garnalen zijn er het hele jaar door, steeds op een andere plek. Je vist met de garnalen mee. In het voorjaar zijn de garnalen bijvoorbeeld veel dichter bij de kust. Niet alleen garnalen, maar heel veel vis wordt tegenwoordig het hele jaar door gevangen, dat is echt funest voor de vis. Er zou veel meer met de seizoenen moeten worden gevist. Bijvoorbeeld schol, die is in januari heel mager en ze moeten ook tijd hebben om hun kuit te kunnen leggen, dan moet er gewoon even helemaal niet op schol worden gevist. Toch is er het hele jaar door vraag naar, dat is echt slecht. De beste restaurants, zijn de restaurants die werken met seizoensproducten. Het is ook gewoon niet goed om het hele jaar door dezelfde vis op het menu te hebben staan, of vis het hele jaar beschikbaar in de diepvries. De vis is dan van slechte kwaliteit.’

Geen echte viseters

‘Nederland eet veel te weinig vis. Of nouja, er wordt wel vis gegeten, maar de meeste Nederlanders zijn geen echte viseters. Laatst was er een groep Chinezen hier, die namen al die rauwe ongekookte garnalen zo mee! We hebben hier in de Waddenzee bijvoorbeeld schar en schol, echt hartstikke lekker, maar de mensen eten het niet. De productkennis mist bijvoorbeeld ook bij veel horeca mensen. Zit je hier aan de haven in een visrestaurant, staat er tilapia op het menu. Dat slaat toch helemaal nergens op? Ik durf te zeggen dat we hier in de Waddenzee echt top producten hebben! En dan eten veel Nederlanders wel vissen uit die vervuilde Mekong Delta uit Vietnam…’

De vangst

Vangst van vandaag

Ondertussen worden de netten weer opgehaald, terwijl de meeuwen ook een hapje proberen mee te pikken. Roland laat de netten, die volgens Frido goed vol zitten, zakken boven een grote bak en laat de vangst naar beneden storten.

Sorteren van de vangst

Naast de garnalen zijn er ook flink wat krabben, visjes, zeesterren en stukken hout gevangen. De vangst wordt in een grote soort centrifuge gesorteerd en de vissen en krabben gaan levend weer terug de zee in. De garnalen worden altijd direct aan boord gekookt en trekken meteen mooi krom.

Het koken van de garnalen

Van zee naar Marokko

Wanneer ze weer aan land komen gaan de garnalen meteen naar de visafslag, waar ze worden gesorteerd op grootte. ‘Er worden dan eerst conserveermiddelen aan toegevoegd. Dit verandert de smaak, maar is wel noodzakelijk. Wanneer de garnalen zijn verkocht gaan de meesten naar Marokko om daar gepeld te worden. Vroeger werd er gepeld in Polen of Rusland, maar zelfs dat is nu te duur geworden. In Marokko wordt wel heel goed gepeld. Ze willen ook weer een pel centrum in Nederland gaan opzetten de komende tien jaar, maar dan met robots. Na de vangst duurt het ongeveer twee weken totdat de garnalen in de winkel liggen, maar dan heb je wel echt een heel goed product.‘

Gekookte garnalen

Pellen en smullen

Dan is het tijd geworden om te pellen! We willen die super verse garnalen wel even proeven natuurlijk. Jammer genoeg is die pelrobot er nog niet, want ik kan je wel vertellen dat het geen leuk klusje is. Veel werk, voor een klein hapje garnaal. Maar goed, wie iets lekkers wil eten, moet er iets voor over hebben. Lees hier hoe de garnalen volgens de vissers gepeld moeten worden en hoe Frido ze het liefste eet.

Garnalen pellen

Zo’n twee uur na vertrek heeft Frido de boot weer behendig tussen de andere schepen ‘geparkeerd’. Het zonnetje is inmiddels lekker gaan schijnen en met een zak verser dan verse garnalen en de wijze woorden van Frido in m’n achterhoofd ga ik voldaan weer van boord om de rest van Texel te ontdekken.

Deel dit artikel:
Pin It

18 Comments

 • Jurre says:

  Het is en mooi stuk geworden met mooie foto’s! Ik zal je verhalen in de gaten blijven houden. Leuk om je even gesproken te spreken op de boot en happy blogging!! Groeten, Jurre

 • Sandra says:

  Thanks Jurre! Leuk dat je het stuk echt even hebt opgezocht!

 • maciegrif says:

  Thanks for visiting,
  I’m Macie.
  If you’ve ever been too busy and couldn’t finish a research assignment , then you’ve come to the right place. I assist students in all areas of the writing steps . I can also write the essay from start to finish.
  My career as a scholarly writer started during high school. After learning that I was very skilled in the field of academic writing, I decided to take it up as a job .

  Professional Academic Writer- Macie Griffin- Victordematha Company

 • gretabrock says:

  Welcome to my blog ! I’m Greta.
  Even though I jokingly credit my grandmother for my writing talent, I know that it is a talent I have fostered from childhood. Though my grandmother is a writer, I also started out young.
  I’ve always had a way with words, according to my favorite educator. I was always so excited in English when we had to do a research paper .
  Now, I help current learners achieve the grades that have always come easily to me. It is my way of giving back to schools because I understand the obstacles they must overcome to graduate.

  Greta Brock – Professional Writer – Thescientistexpo Confederation

 • beverlypier says:

  I’m an expert writer who loves to bring smiles to people’s face.

  Writing is what I do for a living and I am so passionate about this. I have worked with several organizations whose goal is to help people solve writing problems.
  I love traveling and have visited several places in the past few years.
  I’m happy to have written several books that have contributed positively to the lives of many. My books are available in several parts of the world. And I’m currently working with service providers that help people save time. Being a part of this team has open more opportunities for me to excel as a writer. I have worked with different people and met many clients as a writer.
  I can handle any kind of writing project and provide nothing but the best. People come to me all the time to ask if I can solve their assignment problems and I accept. I find pleasure in assisting them to solve their problems as a writer.

  Professional Academic Writer – Beverly – Sergreport Corp

 • jeanhartm says:

  My name is Jean Hartman. And I am a professional Content writer with many years of experience in writing.

  My goal is to solve problems related to writing. And I have been doing it for many years. I have been with several associations as a volunteer and have assisted clients in many ways.
  My love for writing has no end. It is like the air we breathe, something I cherish with all my being. I am a passionate writer who started at an early age.
  I’m happy that I`ve already sold several copies of my poems in different countries like England and others too numerous to mention.
  I also work in a company that provides assistance to many students from different parts of the world. People always come to me because I work no matter how difficult their projects are. I help them to save time, because I feel fulfilled when people come to me for professional help.

  Professional academic Writer – Jean Hartman – Byrumsocialstudies Corps

 • ambercrou says:

  Hello, my name is Amber Crouch!

  I`m a professional writer and I`m going to change your lifes onсe and for all
  Writing has been my passion since early years and now I cannot imagine my life without it.
  Most of my books were sold throughout Canada, USA, Old England and even Russia. Also I`m working with services that help people to save their time.
  People ask me “Sir, Amber, I need your professional help” and I always accept the request, `cause I know, that only I can save their time!

  Professional Academic Writer – Amber – Vahealthchartbook Corp

 • lianaly says:

  Hey guys, I am Liana a professional in report writing.

  I enjoy solving people’s problems and make them happy. That is what I have been doing for decades now.
  I have been writing since I was 12 years old and never knew it would turn out to be a full-time career. I have also been able to manage several projects that involves writing. And I worked in three organizations as a volunteer to assist people.My passion has always been to help people succeed. And I go the extra mile to make that happen.
  I enjoy writing books and have helped people from countries like UK.
  I work with a service provider whose mission is to provide quality papers and make people happy. In fact, many people come to me for help on a daily basis because they know I always deliver. And I will continue to provide nothing but quality to build trust like I have been doing for the past few years.

  Academic writer – Liana – Literaturematters Company

 • simonaor says:

  Hello everyone, it’s Simona here!
  I work as a professional an essay writer and have created this content with the intent of changing your life for the better. I started honing my writing skills in college. I learned that my fellow students needed writing help—and they were willing to pay for it. The money was enough to help pay my tuition for my remaining semesters of college.
  Ever since college, I have continued to work as an academic writer. I was hired by a writing company based in the United Kingdom. Since then, the essays that I have created have been sold around Europe and the United States.
  In my line of work, I have become accustomed to hearing, “Simona Ortega, can you help me meet my writing assignment deadline?” I know that I can save their time.

  Academic Writer – Simona Ortega – Desalescollege Corp

 • kiefer says:

  Hello everyone , I’m Kiefer.
  Welcome to my homepage . I started writing in middle school after a creative writing assignment for my English teacher. I did creative writing for almost a year before I thought about doing something else.
  I had always loved doing research assignments because I’m passionate about learning. When you combine writing skill with a love of learning, dissertation writing only makes sense as a job.
  I’m passionate about assisting the students of the future in their school career. When they don’t like their assignment , I am there to help.

  Kiefer Pugh – Academic Writing Help – amerihealthmercyhp.com Company

 • mikolaj says:

  Hello ,
  I’m Mikolaj Riley.
  If you’ve ever been overscheduled and couldn’t finish a research paper , then you’ve come to the right place. I work with students in all areas of the writing steps . I can also write the assignment from start to finish.
  My career as an academic writer started during my school years . After learning that I was very skilled in the field of academic writing, I decided to take it up as a job .

  Talented Academic Writer- Mikolaj- http://www.everydaycreativityfilm.com Company

 • krystian says:

  Hello guys, I am Krystian a professional in academic writing.

  I love solving people’s problems and make them happy. That is what I have been doing for many years now.
  I have been writing since I was 12 years old and never knew it would turn out to be a full-time career. I have also been able to handle several assignments that involves writing. And I worked in three organizations as a volunteer to assist people.My hobbie has always been to help people succeed. And I go the extra mile to make that happen.
  I enjoy writing books and have helped people from countries like China.
  I work with a service provider whose mission is to provide quality works and make people happy. In fact, many students come to me for professional help on a daily basis because they know I always deliver. And I will continue to provide nothing but quality to build trust like I have been doing for the past few years.

  Expert academic writer – Krystian Bailey – 5 Customer Service and Customer Experience Trends for 2020Corps

 • alton says:

  Hello guys, I am Alton a professional in content writing.

  I love solving people’s problems and make them happy. That is what I have been doing for decades now.
  I have been writing since I was 12 years old and never knew it would turn out to be a full-time career. I have also been able to handle several projects that involves writing. And I worked in three organizations as a volunteer to assist people.My interest has always been to help people succeed. And I go the extra mile to make that happen.
  I enjoy writing academic papers and have helped people from countries like Australia.
  I work with a service provider whose mission is to provide quality writing and make people happy. In fact, many students come to me for professional help on a daily basis because they know I always deliver. And I will continue to provide nothing but the best to build trust like I have been doing for the past few years.

  Academic writer – Alton Sawyer – 10 Most Common College Freshman Mistakes Corp

 • albert says:

  Hello everyone , I’m Albert.
  Welcome to my about page. I started writing in middle school after a creative writing assignment for my English teacher. I did creative writing for a while before I thought about doing something else.
  I had always loved doing research papers because I’m passionate about learning. When you combine writing ability with a love of learning, academic writing only makes sense as a job.
  I’m passionate about assisting the students of the future in their school career. When they don’t like their assignment , I am there to help.

  Albert Mata – Academic Writing Help – jennBi Company

 • montell says:

  Hello and welcome to my website . I’m Montell.
  I have always dreamed of being a novelist but never dreamed I’d make a career of it. In college, though, I helped a fellow student who needed help. She could not stop complimenting me . Word got around and someone asked me for writing help just a week later. This time they would pay me for my work.
  During the summer, I started doing research paper writing for students at the local college. It helped me have fun that summer and even funded some of my college tuition. Today, I still offer my research paper writing to students.

  Academic Writer – Montell – Seven tips for writers Corp

 • kalem says:

  Good day and welcome to my website . I’m Kalem Warner.
  I have always dreamed of being a writer but never dreamed I’d make a career of it. In college, though, I aided a fellow student who needed help. She could not stop telling me how well I had done. Word got around and someone asked me for to write their paper just a week later. This time they would pay me for my work.
  During the summer, I started doing research papers for students at the local college. It helped me have fun that summer and even funded some of my college tuition. Today, I still offer my research paper writing to students.

  Writing Specialist – Kalem Warner – Writing recources hints Team

 • ianis says:

  My name is Ianis Bowers. And I am a professional academic writer with many years of experience in writing.

  My main focus is to solve problems related to writing. And I have been doing it for many years. I have been with several organizations as a volunteer and have assisted clients in many ways.
  My love for writing has no end. It is like the air we breathe, something I cherish with all my being. I am a passionate writer who started at an early age.
  I’m happy that I`ve already sold several copies of my books in different countries like England and others too numerous to mention.
  I also work in a company that provides assistance to many clients from different parts of the world. Students always come to me because I work no matter how difficult their projects are. I help them to save time, because I feel fulfilled when people come to me for writing help.

  Ghost Writer – Ianis Bowers – 7stepdesign.com Corps

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *