Amsterdam is sinds kort in de ban van Mexicaanse tacos

Amsterdam is sinds kort in de ban van Mexicaanse tacos. De een na de andere taco shop opent zijn deuren en kan de toestroom van de hongerige menigte bijna niet aan. Wij gingen op onderzoek uit en ontdekte dat naast allerlei lekkere toppings het toch vooral ook de handgemaakte mais tortillas zijn die de tacos zo onweerstaanbaar lekker maken. En zo kwamen we erachter dat er twee mensen zijn die al die tortillas met de hand maken. Dus spraken we af met Karla en Kelly, die sinds begin dit jaar authentieke Mexicaanse tortillas bakken.

In januari van dit jaar rolden de eerste tortillas, na vier jaar voorbereiding, dan eindelijk van de band. Gevestigd in Uithoorn, op een klein bedrijventerrein, staat de eerste authentieke Mexicaanse tortilla bakkerij van Nederland. Karla en Kelly maken allerlei soorten en maten tortillas die nu onder andere verkrijgbaar zijn in Amsterdam bij Calle Ocho (de Pijp), Taqueria Taco Bar (West), Mexico Boulevard (Rivierenbuurt).

taiyari tortillas
taiyari tortillas amsterdam

Een tortilla droom

Karla en Kelly leerden elkaar kennen in Guadalajara, Mexico toen Kelly voor zijn studie ervaring ging opdoen in het buitenland. Inmiddels gelukkig getrouwd en gesetteld in Uithoorn, begon Karla het authentieke Mexicaanse eten toch te missen. Ze hoefden er dan ook niet lang over na te denken om zelf aan de slag te gaan en de Mexicaanse mais tortilla in Nederland te introduceren.

Tortillas bakken is een ware kunst

Vier jaar duurde het om van eerste business idee naar eerste geproduceerde tortilla te gaan. De tortillas op een zo authentiek mogelijke manier produceren bleek toch moeilijker dan gedacht. “De mais tortilla heeft eigenlijk maar twee ingrediënten, vertelt Kelly, namelijk mais en water.” “Net als bijvoorbeeld broodbakken een echte vaardigheid is en sommigen het zelfs tot een ware kunst hebben verheven.”

taiyari tortillas

Van generatie op generatie

In Mexico wordt het recept en proces van generatie op generatie doorgegeven en is het een kwestie van heel erg veel doen. “Pas na jaren toewijding, zou je je een ervaren tortilla bakker mogen noemen, vertelt Kelly”. “Er zijn zo veel zaken van invloed op het product, zoals warmte en vocht. En ook heb je de juiste tools en machines nodig. Die hebben we allemaal speciaal uit Mexico laten komen, vertelt Karla.”

taiyari tortillas

Leren in een Mexicaanse tortilla bakkerij

Om het tortilla bakken echt in de vingers te krijgen, werkte Kelly een tijd mee in verschillende bakkerijen in Mexico-Stad. Een, waarschijnlijk, vrij ongewoon gezicht maar dat kon Kelly niet deren. Ook haalden ze speciaal lavasteen uit Mexico, om de mais te malen tot een deeg.

taiyari tortillas amsterdam

Een eigen taco restaurant

Nu zijn de tortillas verkrijgbaar als taco bij een drietal taqueria’s in Amsterdam en ook in Antwerpen verspreid het nieuws snel. Zo waren Kamiel en Hendrik, twee broers uit de school van Sergio Herman, onder de indruk van het product en bestelden recent maar liefst 1.000 tostadas (één voor één met de hand gefrituurde tortillas) voor een high-end foodfestival georganiseerd door Sergio Herman en Syrco Bakker. De tortilla bakkerij is voor Kelly en Karla het begin van een nieuw avontuur en naast het perfectioneren van de tortilla, is er ook de droom om een restaurant te openen. Wij kunnen niet wachten!

Lees en bekijk hier hoe, stap voor stap, maistortillas worden gemaakt! Of, check het recept voor taco’s met buikspek van de BBQ.

Deel dit artikel:
Pin It

1 Comment

  • Steven ibarra says:

    Hola

    Muy Buenas tardes.
    Quisiera saber como podria saber si tienen un distribuidor en belgica o si no estaria dispuesto a trabajar para uds.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *