De beste hotspots van Lissabon

Park Lissabon

Afgelopen zomer waren we in Lissabon. Geweldige stad, met ook een geweldige eetcultuur. Om het je makkelijk te maken voor je eigen citytrip naar Lissabon, hebben we onze favoriete hotspots op een rij gezet:

LX Factory

Westergasfabriek meets NDSM-werf, maar dan in Lissabon. In 1846 opende hier de ‘Companhia de Fiação e Tecidos Lisbonense’ een gigantisch complex voor stoffen en garen. Door de jaren heen hebben nog verschillende andere bedrijven in het complex gezeten, maar sinds 2012 is het bekend als LX Factory. Het terrein is sinds de opening één grote smeltkroes van kunst, architectuur, muziek en eten. Goed eten kun je er elke dag van de week, maar check ook vooral de agenda op de website voor concerten, exposities en parties.

O Prego da Peixaria

Een ‘prego no pao’ is een van de meest populaire sandwiches van Portugal waarbij het vooral gaat om de combinatie van steak en knoflook. Top ook met de meest ordinaire mosterd die je kunt vinden. Bij O Prego da Peixaria hebben ze deze classic opnieuw uitgevonden en serveren ze prego’s met bijvoorbeeld basilicum mayonnaise, cheddar en pancetta (de Yuppie) of kaas van de Azoren, ui, prei en ijsbergsla (de Dandy).

Sea Me – Peixaria Moderna

Je raadt het al: bij Sea Me draait alles om vis. Toch is het anders dan de traditionele seafood restaurants zoals Cervejaria Ramiro. Het menu bij Sea Me is een fusion van de Portugese en de Japanse keuken. Je kiest zelf: loop je langs bij de mini vismarkt aan het einde van het restaurant om je eigen vis uit te kiezen, of ga je voor de sushi? Een ding is zeker, de avond afsluiten doe je – net zoals de Portugezen om je heen – met een tuna prego als toetje. Het klinkt misschien wat vreemd om je avond af te sluiten met een sandwich, maar believe me: je krijgt er geen spijt van.

Park

Het dak van deze parkeergarage is omgetoverd tot een bar met terras dat je een geweldig uitzicht over de stad geeft. Je zit ongeveer naast de torens van de Santa Catarina Church en kijkt uit over de rivier de Taag met de bekende ‘Ponte 25 de Abril’. Een topplek voor een goede cocktail, maar je kan er ook terecht voor eten (de burgers schijnen goed te zijn) en ‘s avonds is er ook altijd wel wat te doen; van DJ’s tot een openluchtbioscoop.

Mercado da Ribeira

Zoals we eerder al schreven: Mercado da Ribeira is voor Lissabon wat de Foodhallen voor Amsterdam zijn. dertig verschillende ondernemers (vaak bekend van een eigen tent ergens anders in de stad) verkopen hier van alles waar je heel blij van wordt, van sandwiches tot steak tartare en sushi tot pata negra. Mocht het je niet lukken om tijdens je korte stedentrip bij Sea Me of O Prego da Peixaria langs te gaan? Dan kan je de tuna prego of een van de andere prego’s ook gewoon hier bestellen! Meer weten? Bekijk dan nog even onze volledige fotoserie.

O Talho

We gingen bij O Talho (Portugees voor de slager) naar binnen omdat ze er volgens reizigerswebsite Twisper een van de beste burgers ter wereld serveren. Na meer dan vijf gangen (waaronder de burger die we deelden) waren we diep onder de indruk en dat kwam niet alleen door de burger. Steak tartare met vodka, nori en saus van mierikswortel is een combinatie waarover je verbaasd zult zijn, en ook het gerecht met gerookt vlees is iets dat ik in ieder geval nog nooit geproefd had. Meer weten? Lees het hele verhaal over onze ervaring bij O Talho.

Cervejaria Ramiro

Volgens velen (bijvoorbeeld Anthony Bourdain en de Portugese chefs Henrique Sá Pessoa en José Avillez in No Reservations) is Cervejaria de place to be in Lissabon als het gaat om seafood. Je moet er wel wat voor over hebben overigens. Reserveren is niet mogelijk, en de wachtrij buiten kan ‘s avonds oplopen tot een dik half uur. Loop even naar binnen en bestel vast een biertje voor tijdens het wachten. Eenmaal binnen is het even wennen aan het getik van tientallen hamertjes op krabbepoten. Het seafood is geweldig (vooral de garnalen), maar vergeet ook de pata negra niet!

Cantinho do Avillez

José Avillez is de Ron Blaauw van Lissabon, en zijn bekendste restaurant Belcanto heeft inmiddels twee Michelin sterren. Maar dat is niet zijn enige restaurant in de wijk Chiado: Mini Bar, Pizzaria Lisboa, Cafe Lisboa en Cantinho do Avillez zijn de anderen. Wat ons betreft is Cantinho do Avillez dan de beste keus om te reserveren (ja, dat is nodig). Typisch Portugese gerechten zoals homemade canned tuna of bacalhau maar dan van een topchef, en dat proef je. Als desert is de hazelnoot trio een must.

Bonjardim

Portugal is natuurlijk ook bekend om z’n Piri Piri chicken. De originele eet je bij Ramires in het kleine plaatsje Guia in de Algarve, maar bij Bonjardim in Lissabon aten we de beste. Op basis van de ligging (in een toeristisch gebied) en de uitstraling zou je het niet verwachten, maar de kip hier is geweldig. Als je gaat zitten is de vraag ook niet of je het menu wil zien, maar ‘chicken, two people?’. De piri piri saus wordt er apart bij geserveerd, dus je bepaalt zelf hoe heet je het wil.

Bonjardim Lissabon

Santini

Gegeten bij bijvoorbeeld Bonjardim, Cantinho do Avillez of Sea Me en nog ruimte voor een toetje? Santini is the place to go. Op dat tijdstip is het wel aansluiten in de wachtrij, maar die gaat redelijk snel. Vrijwel alle smaken zijn goed, maar vooral de fruitsmaken zoals ananas en framboos zijn top!

Fábrica dos Pastéis de Belém

Niet per se mijn favoriet, maar als iets we iets vaak als tip hebben gekregen is het wel dat we hier naartoe moesten. Pasteis de Nata zijn een begrip in Portugal en zijn een soort van kleine roomtaartjes. Het oorspronkelijke recept is geheim en alleen bekend bij deze winkel. Dat is dan ook de reden dat je volgens veel Portugezen hier de beste versie van deze roomtaartjes (Pasteis de Belem in dit geval) scoort. Je kan de winkel niet missen want de wachtrij begint bijna altijd buiten. Neem ze niet mee, maar eet ze direct op zodat ze nog warm zijn.

Conserveira de Lisboa

Vis in blik is in Portugal iets populairder dan in Nederland, en dat is een understatement. In sommige restaurants bestel je zelfs alleen maar verschillende ‘tapas’ gerechtjes die nog in de blikjes geserveerd worden. Een winkel waar je in ieder geval wel iets gaat vinden dat je mee wilt nemen naar Nederland is Conserveira de Lisboa. Muren vol vis. In blik. En het boek Vis uit Blik van Bart van Olphen kan je dan weer helpen met wat je daarmee moet maken.

Conserveira de Lisboa

Where the food is?

Nu wil je natuurlijk weten in welke wijk van Lissabon je het beste je Airbnb appartement kunt boeken. Daarom hebben we alle tips van hierboven op onderstaande kaart weergegeven:

Zelf in Lissabon geweest en nog andere tips? Laat het ons weten in de comments, dan hebben we weer een goede reden om nog eens terug te gaan.

Deel dit artikel:
Pin It

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *