Hamburgueria da Parada in Lissabon: van kiosk naar burger bar

Hamburgueria da Parada

Het lijkt erop dat de laatste jaren in elke grote Europese stad wel een hamburger revolutie aan de gang is. De burger is al lang geen simpel fast-food product meer en steeds meer restaurants poppen op om het te perfectioneren. Zo heb je bijvoorbeeld in Londen Patty & Bun, in Berlijn The Bird, in Tokyo Blacows en in Amsterdam onder andere The Beef Chief en The Butcher. Maar ook in Lissabon zitten ze niet stil. Zo heb je er de opkomende ketens van Hamburgueria do Bairro en de burger bar van chef Henrique Sá Pessoa (die je misschien kent van No Reservations in Lissabon). Echter ook heel populair onder de inwoners van Lissabon: Hamburgueria da Parada. In deze piepkleine kiosk in Campo de Ourique worden volgens veel Portugezen op Foursquare de beste burgers van Lissabon gemaakt.

Van kiosk naar burger bar

Tiago Baptista woont in Campo de Ourique – een wijk in Lissabon – en is een van de eigenaren van Hamburgueria da Parada. Ergens in 2012 schreef Tiago zich met drie vrienden in bij de gemeenteraad van Lissabon voor een nieuwe bestemming van de lege kiosk in Campo de Ourique. Tiago miste in zijn buurt een plek om ergens snel wat te eten, en dacht dat hij vast niet de enige was.

Hamburgueria da Parada

De vier vrienden hadden vertrouwen in het concept maar er was toch ook wel enige angst, bijvoorbeeld of ze alles financieel rond zouden krijgen. Het geloof was echter zo sterk dat ze het gewoon maar zijn gaan doen. Toen ze in oktober 2012 openden stond er direct een wachtrij van meer dan een uur om een burger te krijgen.

Een plek voor een goede burger was niet het enige dat de vier vrienden gaven aan Campo de Ourique. Ingrediënten worden zoveel mogelijk ingekocht bij verkopers uit de buurt en ook de 25 medewerkers van Hamburgueria da Parada komen allemaal uit Campo de Ourique of één van de omliggende wijken. De menukaart is vooral gebaseerd op de persoonlijke smaak van de vier vrienden, maar ook spraken ze met verschillende chefs over het beste burgerrecept.

Hamburgueria da Parada

It’s all about the burgers

Het doel was altijd om de beste burger voor een goede prijs te verkopen. En zoals gezegd proberen ze daarbij zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale producten. De samenstelling van de burger wordt speciaal voor Hamburgueria da Parada gemaakt en op de burger die ons wordt aangeraden zit onder andere ‘queijo da ilha’; kaas van de Portugeze Azoren.

Hamburgueria da Parada

En dat het populair is blijkt wel uit hoe druk het op terras wordt terwijl we zitten te eten. Voor € 4,90 delen wij een ‘hamburguer queijo da ilha’ en wat je daarvoor krijgt is top. Ondanks dat Campo do Ourique nou niet de eerste wijk is die je bezoekt als je naar Lissabon gaat, is Hamburgueria da Parada wel een perfecte stop voor lunch aan het einde van een ritje in de bomvolle tram 28.

Deel dit artikel:
Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *